Semistereo

Welcome, You Knight

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: Semistereo
MySpace: Semistereo
Tracklist
Pedestal (6:53)
#13 (5:20)
Bare (7:04)
Bears & Potatoes (6:22)
An Apology (5:51)
Euts (8:55)
Martijn Weyburg: gitaar en zang
Frank Weijers: gitaar
Ron Broekhuizen: bas & beats
Marcel van de Graaf: drums
Welcome, You Knight (2009)
As The Pressure Drops (EP) (2007)

“Welcome,You Knight” is het eerste volwaardige  album van de Noordhollandse band Semistereo. De cd duurt slechts veertig minuten en in die korte tijdsduur zit hem juist de kracht.

De band houdt blijkbaar van bondigheid, want in 2007 debuteert het manschap met de ep “As The Pressure Drops”. Het half uurtje muziek krijgt volgens mijn collega Frans Schmidt de kans niet om te vervelen en dat is mooi. De band heeft er heel goed aan gedaan om dit “Welcome, You Knight” ook op zo’n korte leest te schoeien, want als luisteraar word je op dit korte album geconfronteerd met een coherentie om ‘U’ tegen te zeggen. Noem het een geheel. Je mag dan ook de pauzes tussen de nummers aanwijzen als min of meer storend.

De binnenkant van het hoesje bestaat uit zes losse kaartjes die elk een nummer vertegenwoordigen. Ze wekken jammer genoeg de indruk dat de rangschikking van het materiaal van ondergeschikt belang is en dat terwijl de sterke opbouw en het spelen met hard en zacht juist enorme troeven van de band zijn. Geïnspireerd door bands als A Perfect Circle, Oceansize, Amplifier, Pink Floyd, Mogwai en Tool laten de vier heren hun emotievolle muziek constant laveren tussen tokkelende gitaren en een enorme muur van gitaargeluid met dissonante akkoorden en metalachtige riffs. De nummers  hadden naar mijn idee beter aan elkaar geregen kunnen worden, zodat het een fraaie epic vol dynamiek zou zijn geworden. De muziek zit vol  postrockgetinte structuren die daar uitstekend bij zouden passen. Niet dat de benadering van de band een verkeerde is geweest overigens. De prog van Semistereo komt als zes losse nummers ook prima tot zijn recht. Het klinkt allemaal erg overtuigend, op het zelfverzekerde af zelfs en daarom is het onbegrijpelijk dat de zang van gitarist Martijn Weyburg zo ver weg is gemixt, temeer daar Weyburg een vrij krachtloze stem heeft.Toch is zijn stemgeluid niet verkeerd; het staat alleen niet in verhouding tot de overige verrichtingen van de band.

Semistereo maakt muziek die de heren zelf graag  willen maken. “Welcome, You Knight” is dan ook wars van compromissen en dat hoor je. Met deze plaat vol meer dan uitstekend basspel, sterke drums en dampende gitaarberoeringen zal de band spekkoper zijn, want wie is er nu niet  gecharmeerd van zo’n brok eerlijke muziek.

Dick van der Heijde

Send this to a friend