Serenity

Engraved Within

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: eigen beheer
Website: http://www.serenity-band.com/
Tracklist
Gates To Eternity (1:20)
Forever (6:29)
Thriven (7:11)
Engraved Within (7:00)
Journey's End (3:59)
Dead Man Walking (4:33)
Guiding Light (7:08)
Bonustrack:
Multimedia track
Thomas Buchberger: gitaar
Mario Hirzinger: toetsen, achtergrondzang
Simon Holzknecht: bas
Georg Neuhauser: zang
Andreas Schipflinger: drums, achtergrondzang
Met medewerking van:
Franz-Josef Hauser: toetsen, piano en koorarrangementen
Jegger: gegrom en geschreeuw op tracks 3 en 6
Words Untold & Dreams Unlived (2007)
Engraved Within (2005)
Demo Tom and Georg demo (2003)
Starseed V.R. (2002)

Schier nutteloos surfen loont soms toch de moeite!

In een nauwelijks te stillen honger naar nieuwe muziek, fungeert de elektronische snelweg als een handige multinationale supermarkt. De schappen van het internet puilen uit van de bandjes die schreeuwen om de aandacht van het ‘winkelend publiek’. De urenlange zwerftochten langs hun bontgekleurde sites leveren echter meestal weinig smakelijke ‘etenswaar’ op. Helaas zijn veel van deze groepen nauwelijks geschikt voor consumptie. Maar soms, zo heel soms stuit je op een muzikale lekkernij als Serenity. Dit Oostenrijkse gezelschap staat garant voor een kleine smaaksensatie. Hun laatste ‘product’ heeft dan wel de status van ‘huismerk’, het bezit echter de allure en kwaliteit die hoort bij een A-merk.

Serenity staat in zijn beginjaren voor melodieuze metal met progressieve invloeden. Vroeg in 2001 krijgt de band zijn eerste stabiele line-up en gaat in die hoedanigheid hard aan de slag met het componeren van eigen songs. Dat levert een jaar later de aardige, maar te weinig opvallende demo-cd “Starseed V.R.” op. Mario Hirzinger combineert in die tijd op verdienstelijke wijze de functies van zanger en toetsenist. Pas in februari 2004, wanneer gitarist Thomas Buchberger, zanger Georg Neuhauser en bassist Simon Holzknecht ten tonele verschijnen, krijgt Serenity echter de impuls die de groep naar een aanmerkelijk hoger plan zal tillen. De komst van dit trio zorgt al snel voor flinke veranderingen. Niet alleen vertrekken de toenmalige gitarist (onder protest) en bassist (vrijwillig), maar het duo Neuhauser/Buchberger profileert zich direct als de voornaamste songschrijvers. Muzikaal gesproken verandert er daardoor ook het één en ander. Je zou Serenity’s nieuwe huisstijl het best kunnen kwalificeren als symfonische powermetal. De nadruk ligt op goed gearrangeerde songs met een pakkend karakter. Een beetje in de lijn van onze vaderlandse trots Xystus.

Wat eerst en vooral opvalt aan Serenity’s tweede demo-cd “Engraved Within” is de uitstekende eigen huisproductie. De prima mix en mastering is overigens gedaan in de gekende Dreamscape Studios in Munchen. Verantwoordelijke man voor dit puike werk is Jan Vacik, ook wel bekend als toetsenist van het Duitse progmetal-ensemble Dreamscape. Ook het artwork, waarvoor gitarist Thomas Buchberger zijn beste artistieke beentje heeft voorgezet, hoeft de groep het schaamrood niet op de wangen te toveren. Zeker niet. Maar waar het natuurlijk in essentie om gaat is de muziek. En daar is al helemaal niks mis mee.

De door kristalheldere toetsen gedomineerde intro Gates Of Serenity zet op aanlokkelijke wijze de poorten naar de muziek van Serenity wagenwijd open. Forever maakt meteen duidelijk dat zanger Georg Neuhauser een stem heeft die klinkt als een sprankelend sneeuwklokje op een Tiroler alpenweide. Met zo’n frontman kun je voor de dag komen. Wat een bijzonder aangename kennismaking! Het nummer zelf mag er trouwens ook zijn. Sterk drumwerk, twinkelende toetsen en intelligente wendingen. Met Thriven doet Serenity er nog een schepje bovenop. Het refrein is meesterlijk meeslepend en tilt deze afwisselende song naar hemelse hoogte. Het navolgende Engraved Within zorgt ervoor dat de afdaling nog even kan worden uitgesteld. Hier komt de vergelijking met Xystus weer als een weldadige wolk voorbij drijven. Het toetsenwerk heeft af en toe de bombast van een Rick Wakeman en de ingetogenheid die zanger Georg Neuhauser in delen van deze song etaleert verraadt klasse. Ook het lef om een uitgeklede ballade als Journey’s End op te nemen verdient alle respect. Minder geslaagd is de vrij eenvoudige compositie Dead man Walking. Het is wel goed voor te stellen dat dit nummer live de nodige bijval zal oogsten. Daarmee zijn we al weer aanbeland bij de afsluiter van deze schijf. Die eer is weggelegd voor Guiding Light, waarin de gitaren je als een gelouterde gids door de diverse breaks loodsen. Het doordachte refrein is het veilige ankerpunt in deze sterke song. Alleen jammer dat de knoppen aan het einde langzaam worden dichtgedraaid. Een paar ferme klappen hadden kunnen zorgen voor een meer toepasselijke finale van deze licht indrukwekkende cd.

Serenity komt met “Engraved Within” verrassend sterk uit een onverwachte hoek. Helaas is deze cd niet meer voor consumptie beschikbaar. Alle 500 geperste exemplaren hebben reeds een nieuw baasje gevonden. Maar niet getreurd, de band duikt begin februari 2006 de studio in om hun eerste volwaardige cd “Words Untold & Dreams Unlived” op te gaan nemen. Het zou best eens kunnen dat Serenity daarmee echt internationaal gaat scoren. Hou ze scherp in de gaten!

Joost Boley

Send this to a friend