Seven Day Hunt

File This Dream

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: Festival Music
Website: www.sevendayhunt.com
Hyves: www.hyves.com/sevendayhunt
Tracklist
No Plaster Saint (14:27)
The Noise (7:53)
Money Speaks (5:39)
File This Dream (8:21)
Red Stained Knife (7:23)
Hidden Behind Myself (4:06)
The Voice Inside (7:42)
Etched (1:38)
In Delusion (12:01)
Aldo Adema: gitaar, banjo, programming
Erik Koning: drums, zang
Jaap Mulder: piano,toetsen, zang
Han Uil: zang
Met medewerking van:
Marcel Copini: basgitaar
Carola Magermans: zang
File This Dream (2008)

Jaap Mulder, cabaretier, toetsenist en componist bij Seven Day Hunt en ‘all round good egg’ is een vriend van mij. We spreken elkaar veel te weinig, maar het gaat altijd over twee dingen: wat zijn de nieuwe ontdekkingen op proggebied en hoe gaat het met je bandje?

Vooral die laatste vraag resulteert altijd in een hoop somberheid, want ja, hoe gaat het met bandjes? In een tijd waarin niemand meer een cd koopt (en er steeds minder plekken zijn waar je er nog een kan kopen als je dat al zou willen) heeft het uitbrengen van een nieuw album eigenlijk niet zo veel nut meer. Je kunt beter ringtones maken, dan heb je nog kans dat je iets van je dure studiotijd terugverdient. Optredens zijn er nauwelijks te krijgen, dus waarom zou je eigenlijk nog een bandje willen?

Gelukkig begon het bij enkele leden van Egdon Heath, ooit het trotse vlaggenschip van de wat technische kant van de vaderlandse symfo, toch weer te kriebelen. Seven Day Hunt is daarvan het resultaat met “File This Dream” als eerste teken van leven. En jongens, wat is het een goed album!

Ik durf zonder blikken of blozen te beweren dat “File This Dream” het meest volwassen album is dat de Nederlandse prog de afgelopen tien jaar heeft voortgebracht. De plaat klinkt als een klok, wat een hele prestatie is als je bedenkt dat de heren alles zelf gedaan hebben, opnemen, arrangeren, produceren, mixen en masteren. Echt een vol, modern geluid, stevig als het moet – en het moet lekker vaak – en weelderig als het kan.

Bijna alles aan deze plaat klopt: er wordt op hoog niveau gemusiceerd, gitarist Aldo Adema speelt de mooiste solo’s van zijn loopbaan, Mulder heeft een bijzonder gelukkige hand in het kiezen van zijn geluiden en bovenal: de composities zijn om te zoenen zo mooi. Je hoort invloeden, van Yes, van Frost, van Kino en zelfs Thomas Dolby. Maar je hoort daarenboven een karakteristiek eigen geluid, toegankelijk en avontuurlijk tegelijk, dynamisch en veelzijdig. En de hoes is ook nog erg fraai.

Als ik op zoek ga naar wat me er niet aan bevalt, val ik in mijn eigen zwaard: de zang. Geen instrument is zo persoonlijk, dus het is uiterst subjectief, maar ik vind dat de stem van Han Uil net dat beetje karakter mist dat deze prachtige stukken verdienen. Hij zingt goed, maar als ik bedenk wat landgenoot Arno Menses (ex-Sieges Even) met dit materiaal had kunnen doen… Aan de andere kant: dan was ik klaar geweest. Dan had ik nooit meer een andere plaat hoeven draaien, nooit meer de platenbakken hoeven afschuimen op zoek naar die éne ontdekking, want die had ik dan al gedaan. Nee, laten we het er maar op houden dat “File This Dream” precies goed is zo. En dat moment in titelstuk File This Dream, zo net voor het einde, als zangeres Carola Magermans (zou ze uit Volendam komen?) haar stukje ‘Great Gig In The Sky’ inzet, dat is van een onaardse schoonheid.

Het moge duidelijk zijn: de Plaat van het Jaar valt vroeg dit jaar. Het lijkt me stug dat er nog een plaat uitkomt die hier overheen kan. Maar goed, Jaap Mulder is een vriend van me.

Erik Groeneweg

Koop bij bol.com

Send this to a friend