Seven Waters

Pathfinder

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.sevenwaters.nl/
Luistermogelijkheid: http://www.sevenwaters.nl/media/sounds
Tracklist
Lost In Winter (5:09)
Enslaved (4:50)
Curse Of The Dark Moon (6:33)
(The Abduction Of) Europa (5:46)
Karen Leijzer: zang
Michiel Leijzer: gitaar
Robert Molenaar: drums
Gijs van Ouwerkerk: basgitaar, achtergrondzang

Met medewerking van:
Daphne Dertien: fluit op Enslaved
Maarten Vloon: toetsen
Pathfinder (2012)

Dat er een nieuwe lichting progressieve rockbands aan komt, hebben we al aangetoond met het Dutch Exposure project. En wederom verschijnt er in mijn brievenbus een nieuwe cd van Nederlandse bodem. Dit keer uit het oosten van ons land, omgeving Hengelo/Enschede. Seven Waters is een female-fronted symfonische prog-metal band, die ons verrast met stevige melodieuze muziek, mooie gitaarlijnen en de zangstem van Karen Leijzer. Deze muziek voldoet exact aan de omschrijving die Wikipedia geeft voor gothic metal: ‘Muziek die bekendstaat om bijna clichématige vrouwenzang en contrasterend gitaargeweld‘.

Het album start duister en mysterieus met toetsenspel en gevoelige gitaren, waarna Karen Leijzer laat horen waarom vrouwelijke vocalen in ons geliefde genre zo mooi kunnen zijn. Met Lost In Winter geeft Seven Waters duidelijk zijn visitekaartje af. Dit is zeker het sterkste nummer van het album. De zangstem van Karen Leijzer is het beste te vergelijken met die van haar grote voorbeeld Sharon den Adel (Within Temptation), maar daarnaast kan de vergelijking met Marcela Bovio (Stream Of Passion) en Amy Lee (Evanescence) ook gemaakt worden. De muziek, en dan vooral de gitaarsolo’s, hebben duidelijk de invloeden van After Forever meegekregen.

Op Enslaved horen we Gijs van Ouwerkerk in duet met Karen Leijzer, maar zijn rol is te klein om enig mannelijk vocaal tegenwicht te kunnen bieden. Dat geldt eigenlijk voor de gehele cd. De stem van Karen Leijzer is te veel op de voorgrond en de andere instrumenten, met name de bas, drums en toetsen, horen we te weinig. Dat is jammer, want muzikaal heeft deze band zeker ook wat te bieden. Na het uitkomen van deze cd heeft Seven Waters een nieuwe toetsenist, Collin Daamen, in de gelederen. Laten we hopen dat hij zijn rol ook gaat opeisen in deze band.

Al met al een mooi debuut voor deze Overijsselse band. Een nieuw fenomeen aan Neerlands symfonische prog-metal landschap. Een band die nog een aantal dingen kan verbeteren, maar zeker potentie heeft. En gezien het feit dat ze deze cd mochten presenteren in het voorprogramma van Delain betekent dat ook anderen deze potentie zien.

Mario van Os

Send this to a friend