Shadowland

A Matter Of Perspective

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Metal Mind Productions
Website: http://www.shadowlanduk.com/
MySpace: http://www.myspace.com/shadowlanduk
Tracklist
The Whistleblower (6:32)
A Matter Of Perspective (2:16)
The Hunger (6:27)
Jigsaw (11:05)
USI (United States of Insanity) (9:28)
Mephisto Bridge (6:48)
The Seventh Year (5:10)
Dreams Of The Ferryman (8:44)
Ring Of Roses (6:31)
Edge Of Night (7:05)
Karl Groom: gitaar
Nick Harradence: drums
Clive Nolan: zang, toetsen
Mike Varty: toetsen
Mark Westwood: basgitaar, akoestische gitaar
Cautinonary Tales box set (2009)
Edge Of Night dvd (2009)
Edge Of Night (2009)
A Matter Of Perspective (2008)
Mad As A Hatter (1996)
Through The Looking Glass (1994)
Ring Of Roses (1992)

Normaal gesproken ben ik geen liefhebber van verzamelalbums. Maar wat is ‘normaal’ in het leven? Ik was nog net niet als een kind zo blij met “A Matter Of Perspective” van Shadowland. Voor de buitenwereld dan, want innerlijk heb ik zo’n ontzettend kinderlijk plezier gehad.

Deze Britse neo-progrockformatie behoort al geruime tijd tot mijn favorieten. Net als veel andere fans heb ik lang moeten wachten op een levensteken van deze in 1990 door Clive Nolan (Arena, Pendragon, Caamora) en Karl Groom (Threshold) opgerichte groep. Dat eerste levensteken kwam in de loop van 2008, toen de berichten over hernieuwde activiteiten ons nieuwsbureel bereikten. Tegelijkertijd met het nieuws over een nieuwe concerttoer werd kond gedaan van de uitgave van een heus verzamelalbum.

De muziek van Shadowland is gemakkelijk toegankelijk en wordt in hoofdzaak gedragen door het doorgaans bombastische toetsenwerk van Clive Nolan en Mike Varty en het gevarieerde gitaarspel van Karl Groom. Liefhebbers van Arena, Pendragon, Credo maar ook Galahad zullen deze muziek absoluut kunnen waarderen.

De titel van dit 70 minuten klokkende album is ontleend aan het openingsnummer van “Through The Looking Glass”. Laat dit uitgerekend het kortste nummer zijn dat de groep ooit heeft uitgebracht. De overige negen nummers zijn eigenlijk louter hoogtepunten uit het oeuvre van de groep. Van alle drie studioalbums zijn drie nummers vertegenwoordigd.

Edge Of Night is het enige nieuwe nummer dat Nolan componeerde. Het nummer was eigenlijk bedoeld voor zijn nevenproject Caamora. Bij nader inzien vond hij het meer geschikt voor Shadowland en daar kan ik mij volledig in vinden. Het past volledig in het andere werk van de groep en heeft na die dertien jaar geen ander groepsgeluid opgeleverd.

Wil je Shadowland ontdekken, dan is dit een uitstekende start. Het album biedt een volledige doorsnee van het werk dat de groep begin negentigerjaren heeft uitgebracht. Mocht deze schijf je bevallen, schroom dan niet om de boxset “Cautionary Tales”, met het complete verzamelde werk van Shadowland, op je verjaardags- of andere verlanglijst te zetten.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend