Shadowland

Edge Of Night

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Metal Mind Productions
Website: http://www.shadowlanduk.com/
MySpace: http://www.myspace.com/shadowlanduk

Deze dvd maakt onderdeel uit van de boxset "Cautionary Tales"

DVD-9 / NTSC
Beeld: 16:9
Geluid: 2.0 en 5.1
Tracklist
A Matter Of Perspective
The Hunger
The Whistleblower
Mephisto Bridge
The Kruhulick Syndrome
The Waking Hour
Painting By Numbers
Hall Of Mirrors
The Edge Of Night
U.S.I.
The Seventh Year
Jigsaw
Dreams Of The Ferryman
Ring Of Roses

Extra's
Shadowland Live In Holland:
The Hunger
The Whistleblower
Mephisto Bridge
The Kruhulick Syndrome
The Waking Hour
Painting By Numbers
Hall Of Mirrors
The Edge Of Night
Interview Met Clive Nolan En Karl Groom
Biografie
Discografie
Foto's
Desktop Afbeeldingen
Website 
Karl Groom: gitaar, zang
Nick Harredence: drums
Clive Nolan: zang, piano
Mike Varty: toetsen, zang
Mark Westwood: basgitaar, akoestische gitaar
Cautinonary Tales box set (2009)
Edge Of Night dvd (2009)
Edge Of Night (2009)
A Matter Of Perspective (2008)
Mad As A Hatter (1996)
Through The Looking Glass (1994)
Ring Of Roses (1992) 

Clive Nolan is bij de meesten alleen bekend als de langgelokte en volslanke toetsenist die af en toe headbangend een (achtergrond)zangpartijtje voor zijn rekening neemt. Al lang voordat hij bij Caamora de microfoon greep en als frontman acteerde, deed hij dit al bij zijn eigen hobbyband Shadowland.

Shadowland is een groep waar ik een enorm zwak voor heb. Het zal komen doordat ik vanaf begin negentigerjaren een fan ben van Pendragon, Arena en Threshold. De muziek van deze drie groepen is allemaal in Shadowland verenigd. Ik volg de groep dan ook al vanaf het eerste uit 1992 daterende album “Ring Of Roses”. Het is een band die voor Nolan een lage prioriteit heeft, maar net als Strangers On A Train (zijn met Tracy Hitchings gedeelde hobbyband) in mijn beleving een soort van cultstatus geniet. Naar mijn smaak liet Shadowland letterlijk en figuurlijk veel te weinig van zich horen.

In 2009 werd dit gemis dubbel en dwars goedgemaakt met een concerttoer, het verzamelalbum “A Matter Of Perspective”, het dubbel-live album “Edge Of Night” en een dvd-registratie van hetzelfde optreden in het Wyspanski Theater in Katowice. Het theater wat als Nolan’s tweede huiskamer kan worden beschouwd. Eerder stond hij daar immers voor opnames met Pendragon en Caamora.

Voor het eerst in maar liefst dertien jaar was er voor Nolan en kornuiten weer tijd om Shadowland serieus op te pakken. En dat men het serieus heeft aangepakt bewijst deze dvd wel. In het 150 minuten durende optreden komen nummers van alle drie studioalbums voorbij. Er wordt gespeeld alsof men de dertien jaar in één keer goed wil maken.

Het speelplezier spat van het optreden af. Oogde Nolan op de Caamora-dvd nog als een houterige en onwennige frontman, het zal toen ongetwijfeld de opera-achtige setting en kledij geweest zijn geweest die de goede man remde. Op deze dvd staat een man met een goede podiumpresentatie die zijn bandleden ook nog eens tot flinke hoogten laat stijgen. Bandleden, die de sporen bij hun eigen groep ruimschoots hebben verdiend, maar Shadowland gebruiken als zowel een zichtbare als hoorbare uitlaatklep. Vooral gitarist Karl Groom laat horen dat hij veel meer in huis heeft dan zijn doorgaans heavy gitaarpartijen in Threshold en ook Mike Varty is voor even onder het Landmarq-juk vandaan.

Ik vind Nolan een redelijk goede zanger die op deze dvd een prima presentatie laat zien. Uiteraard neemt hij regelmatig plaats achter de toetsen zoals op het fraai uitgevoerde instrumentale The Kruhulick Syndrome waar hij samen met Varty acteert. De heerlijk slepende gitaarsolo van Groom zet daarbij een vette punt op de i.

Hoogtepunten op deze dvd zijn de langere nummers Hall Of Mirrors en Dreams Of The Ferryman waarbij goed te zien en te horen is hoe goed de groep (op elkaar) is ingespeeld. Iedereen krijgt hier ruimschoots de gelegenheid zich te etaleren en als hechte eenheid te spelen.
Titelnummer Edge Of Night is het enige nieuwe nummer en speciaal voor deze toer geschreven. Het stevig rockende nummer wijkt niet veel af van het gangbare en oudere werk van Shadowland.

Als toegift wordt met verve één van de oudste nummers Ring Of Roses gespeeld onder luid enthousiasme van het Poolse publiek.

Beeld

De solerende artiesten worden gedurende hun solo’s goed en rustig in beeld gebracht zoals bijvoorbeeld op The Whistleblower goed is te zien. De cameraposities worden niet snel gewisseld en er wordt veel gebruik gemaakt van vaste camera’s wat de rust zeker ten goede komt. Beelden van het publiek worden afgewisseld met beelden van bovenaf de zaal met behulp van de ‘zwevende’ camera.

Geluid

Liefhebbers van het 5.1-geluid zullen wat teleurgesteld zijn met het erg magere geluid uit de achterspeakers. Voor het overige zijn alle instrumenten uitstekend hoorbaar gemixt. De zang van Clive Nolan komt uit de twee voorspeakers. Zijn aankondigingen en conversaties met het publiek komen uit de middenspeaker.

Extra’s

Als extra is het optreden toegevoegd wat de groep op 21 februari 2009 in de Boerderij te Zoetermeer gaf. Altijd leuk voor hen die daarbij aanwezig waren. Het beeld en geluid zijn wel van  mindere kwaliteit, maar doet niets af aan de sfeer die avond.

Het korte interview van de Poolse journalist met Nolan en Groom is aardig om een keer te zien, maar zal de echte fan geen nieuwe inzichten opleveren.

Uiteraard ontbreken verder de biografie, discografie, fotogalerij en diverse website links niet.

Conclusie

“Edge Of Night” is een must voor iedereen die Shadowland een warm hart toedraagt (zoals uw recensent van dienst). Wanneer je in één klap alles van Shadowland in huis wilt hebben, attendeer ik graag je op de box set “Cautionary Tales”. Hierin tref je naast de hier besproken dvd ook de dubbel live cd van dit optreden aan evenals de drie geremasterde en van bonusnummers voorziene studio-albums van de groep. Een 54-pagina tellend boekwerk maakt de fraaie box compleet.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend