Shenanygans

On Monte Verita

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Ierland/Zwitserland
Label: Eigen beheer
Website: www.shenanygansmusic.bandcamp.com
Tracklist
All The Trippin' Around (2:36)
With You (2:38)
Stormy Day (2:54)
Good And Evil (3:38)
Where I've Been (3:20)
Like Strangers (4:42)
Brings Me Back (3:30)
So Hard To Get By (3:11)
Count On Me (2:40)
Over You (2:43)
Nothing Was Given To You (2:56)
I Believe In You (3:54)
Dan Hannon-Barr: zang, gitaar
Kaylem Hannon-Barr: zang, gitaar
Tom Brunner: drums
Lucky Luki: basgitaar
On Monte Verita (2024)

Ik krijg weleens te horen dat mijn muzikale interesse begint en ophoudt bij de prog en dat ik daarom geen oog en oor heb voor (in sommige andere ogen) interessante bands die buiten ons geliefde genre vallen. Dat snap ik wel en dit is vooral het geval sinds ik voor Progwereld schrijf. Naast dat ik met zorg de platen wil luisteren die ik voor onze website mag recenseren, blijf ik uiteraard ook graag bij met het moois waar de collega’s mee komen.

Het is dan best wel verfrissend om de debuut-cd van Shenanygans te mogen recenseren. Want voordat ik mijn oordeel over deze vermakelijke plaat geef, begin ik met een waarschuwing. Ik zeg niet dat Shenanygans niet op onze website thuishoort, maar wel dat het een vreemde eend in de bijt is. Eerder ‘prog-related’ dan ‘prog’, als u begrijpt wat ik bedoel. Of, laat ik het zo zeggen: Shenanygans is een indie-band met een vleugje prog. Mix The Kinks, The Beatles, The Beach Boys, Arctic Monkeys en met name Belle & Sebastian met wat prog flavour en je krijgt wat Shenanygans laat horen. Je hoort mij niet klagen hoor, ik vind Belle & Sebastian een goede band.

De kern van de band bestaat uit de Ierse broers Dan en Kaylem Hannon-Barr. In de muziek van Shenanygans is de Ierse folk latent aanwezig. En ik vind dat fijn. De broers worden ondersteund door de Zwitsers Tom Brunner (drums) en Lucky Luki (basgitaar, ook met een Poolse achtergrond). Met “On Morte Verita” debuteert dit internationale gezelschap.
Men gaat aanstekelijk van start met All The Trippin’ Around. Een zonnig nummer, waarbij de jaren 60 en The Beach Boys in het bijzonder, niet ver weg zijn. Wat verder volgt zijn bijvoorbeeld mooie nostalgische songs als Stormy Days, Brings Me Back en Count On Me. In een aantal nummers zit bovendien een aanstekelijk orgeltje verstopt. De nummers zijn allemaal prima om naar te luisteren, maar het beste heeft de band voor het laatst bewaard met I Believe in You. Het is ook net wat gelaagder dan de overige nummers.
Dit alles maakt dat Shenanygans met “On Monte Verita” een verdienstelijk debuut maakt. Dit internationale gezelschap staat garant voor leuke liedjes waar niet zoveel mis mee is. De progliefhebber die zijn of haar neus niet ophaalt voor nostalgische popliedjes met de nodige alternatieve invloeden en in de verte wat prog, kan zich hier best mee vermaken. Ik vind het prima muziek, maar als ik prog wil, ga ik echt een deurtje verder.

Send this to a friend