Shrine Of August

Shrine 1 The Story Of M

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  België
Label: Eigen Beheer
Website:  https://www.facebook.com/shrineofaugust/
Luisteren kan je hier:  https://shrineofaugust.bandcamp.com/
Tracklist
Cinderella Pushing Trees (9:08)
September Painted Past (4:15)
The Dreamer’s Sequence (2:42)
New Moon (4:39)
Broken Sunset (6:28)
The Story Of M (4:19)
On The Brink Of Desperation (9:27)
Sinking (3:36)
The End Of Everything (4:21)
Steve Vanderperren: drums, samples, zang
Met medewerking van:
Joeri Herregat: basgitaar
Lio Meessen: zang
Miri Milman: zang
Toon Noppen: toetsen
Iason Passaris: zang
Xavier de Schuyter: zang
Gaël Sortino: gitaar
Jurgen Stein: zang, samples
Alex Vanhaesendonck: gitaar, zang
Tim Verheyden: gitaar
Shrine #1: The Story Of M (2017)

Shrine Of August is het project van de Belgische drummer en liedjesschrijver Steve Vanderperren. Een kleine tien jaar geleden maakte deze muzikant al enige indruk op collega Ruard met zijn band Corpus. Om vervolgens weer in de anonimiteit te verdwijnen. Dat wil overigens niet zeggen dat hij al die tijd heeft stilgezeten. Volgens de (summiere) bijgeleverde informatie dateren de eerste ideeën voor dit project al uit 2004. Het merendeel van de nummers kreeg echter gestalte in de periode tussen 2012 en 2016. Dit alles heeft uiteindelijk in het najaar van 2017 geresulteerd in “Shrine #1: The Story of M”.

Deze lange aanloop heeft er in elk geval niet voor gezorgd dat we hier hapklare brokken krijgen voorgeschoteld. Vanderperren omschrijft het zelf als post-metal, georiënteerd met een donkere melancholische uitstraling. En het moet gezegd dat dit de lading aardig dekt. ‘Prog Noir’ noemt hij het zelf.

Vanderperren verzorgt de drums en het overgrote deel van de samples. Op The Dreamer’s Sequence en On The Brink Of Desperation neemt hij ook de zangpartijen voor zijn rekening. De overige zangpartijen en alle overige instrumenten worden door een groot aantal gasten gedaan. Het album is in eigen beheer opgenomen, maar iedere deelnemer aan deze plaat verstaat zijn vak. Natuurlijk zal een ieder een voorkeur hebben voor een bepaalde zanger, maar zes verschillende vocalisten zorgen in elk geval voor genoeg afwisseling. Eigenlijk is Vanderperren de minste zanger van het stel, maar zijn prima drumwerk en uitstekende songschrijverschap compenseren dit helemaal.

Deze afwisseling vinden we ook terug in de muziek. Het album trapt af met de snoeiharde metal song Cinderella Pushing Trees met cleane zang en prima grunts. Broken Sunset doet sterk denken aan de begindagen van The Gathering, terwijl zangeres Miri Milman op het titelnummer flarden oproept van Dead Can Dance en Iamthemorning. Het prachtige verstilde Sinking had zomaar van Anathema kunnen zijn.

Op het internet is maar mondjesmaat informatie te vinden over Shrine of August. Er is een Facebook-pagina en op Bandcamp is het album te beluisteren (van harte aanbevolen!). Ook de bijgeleverde informatie was, zoals gezegd, vrij beperkt. Dat is best jammer, want ik had best wat meer over het concept rondom ‘M’ willen weten. Desalniettemin is de muziek van dusdanige kwaliteit dat Vanderperren met zijn Shrine Of August een groot publiek verdient.

Ralph Uffing

Send this to a friend