Shumaun

Opposing Mirrors

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Eigen beheer
Website: https://www.shumaun.com/
Tracklist
The Perils Of Amnesia (8:06)
Balance (5:49)
Opposing Mirrors (4:28)
Anxiety And Daydreams (6:01)
That Which Turns (4:57)
Beyond Reflection (6:29)
Some Memories... (4:09)
Porcelain Trees (9:33)
Farhad Hossain: zang, gitaar, toetsen, drums op Balance
Jose Mora: basgitaar
Tyler Kim: gitaar

Met medewerking van:
Thomas Lang: drums op The Perils Of Amnesia, Opposing Mirrors, Porcelain Trees
Leo Margarit: drums op That Which Turns, Beyond Reflection
Marco Minnemann: drums op Anxiety And Daydreams
Opposing Mirrors (2024)
Memories & Intuition (2021)
One Day Closer To Yesterday (2019)
Shumaun (2015)

Het Amerikaanse Shumaun is ontstaan uit een soloproject van Farhad Hossain. Eerder maakte de multi-instrumentalist deel uit van de progmetalband Iris Divine. Na wat gedoe met bandleden die gingen en kwamen volgde in 2015 het titelloze debuutalbum. Na achtereenvolgens “One Day Closer To Yesterday” (2019) en “Memories & Intuition” (2021) ligt hier het vierde schijfje “Opposing Mirrors”.

Shumaun maakt krachtige en melodieuze progressieve metal. Mede doordat de zang van Farhad Hossain veel weg heeft van die van Ray Alder, doet Shumaun regelmatig denken aan Fates Warning en Redemption. Maar ook de zware jongens Ice Age en Hourglass kunnen als referentie worden genoemd. Beide koppelen gedoseerd kracht aan melodie.

Het trio heeft geen vaste drummer, al trommelt Hossain zelf ook een aardig partijtje weg zoals op Balance te horen valt. Voor optredens maakt de groep gebruik van een live drummer. Op de studioalbums is het een komen en gaan van drummers. Dat zijn niet de minsten, want op “Opposing Mirrors” zijn de drumstokken in handen van Marco Minnemann (The Mute Gods, The Aristocrats), Leo Margarit (Pain of Salvation) en Thomas Lang.
Het album telt acht nummers die in speelduur variëren van viereneenhalf tot een krappe tien minuten. Daarin wordt weinig tot niets nieuws geboden, temeer omdat het genre progmetal al ruimschoots is uitgekauwd. Kenmerkend voor Shumaun is de enorme energie die in de muziek aanwezig is. Daarom vergt beluistering veel van de luisteraar. Neem het eerder genoemde Balance als voorbeeld. Het is hier alsof een kernreactor op uitbarsten staat, zoveel energie komt er los. Maar ook het titelnummer Opposing Mirrors trekt in hoog tempo voorbij, slechts onderbroken door een rustige passage met een fraaie gitaarsolo.

Een langer moment van rust is het instrumentale, zes minuten klokkende Anxiety And Daydreams. Hier komen flarden postrock voorbij die doen denken aan Long Distance Calling. Ook Beyond Reflection, met drums van Leo Margarit, passeert in midtempo en kent een mooie gitaarsolo. Met ruim negen minuten het langste nummer, besluit Porcelain Trees het album. De opbouw is rustig met toetsen en zang van Hossain en het beklijft goed. Voor de rest is er de nodige afwisseling, waaronder een fijne gitaarsolo.

Verwacht met “Opposing Mirrors” geen technische hoogstandjes of vernieuwingen. Als luisteraar krijg je een degelijk album dat uitstijgt boven het gemiddelde in het genre. Liefhebbers van de zware jongens die als referentie zijn aangehaald kunnen aan dit album veel plezier beleven.
 

Send this to a friend