Sigur Rós

Með suð í eyrum við spilum endalaust

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: IJsland
Label: EMI
Website: www.sigurros.com
MySpace: www.myspace.com/sigurros
Tracklist
Gobbledigook (3:05)
Inní mér syngur vitleysingur (4:05)
Góðan daginn (5:15)
Við spilum endalaust (3:33)
Festival (9:24)
Með suð í eyrum (4:56)
Ára bátur (8:57)
Illgresi (4:13)
Fljótavík (3:49)
Straumnes (2:01)
All alright (6:21)
Jón Þór Birgisson (Jónsi): gitaar/zang
Georg Hólm (Goggi): basgitaar
Orri Pall Darason: drums
Kjartan Sveinsson: toetsen

Met medewerking van:
e. r. ólafsdóttir, h. ársælsdóttir, m.h.m sigfasdóttir, s sumarliðadóttir: strijkinstumenten
e. friðfinnsson, h.h. jónsson, i.g. erlendsson, k. hakonarson, s.j. samaelsson, s. sigurðarson, s.j. bernharðsson: blaasinstrumenten
the london sinfonietta en the choristers of the london oratory school schola, gedirigeerd door d. bjarnason op Ara batur
Með Suð Ã Eyrum Við Spilum Endalaust (2008)
Heima dvd (2007)
Hvarf / Heim ep (2007)
Takk... (2005)
Ba Ba Ti Ki Di Do ep (2004)
Hlemmur (2002)
( ) (2002)
Rimur ep (2001)
Ágætis Byrjun (1999)
Von Brigði (1998)
Von (1997)

Het is haast niet mogelijk een Sigur Ros album te beschrijven zonder te vervallen in allerlei goedbedoelde metaforen. De raarste omschrijvingen heb ik gelezen. Dat de muziek net zo traag doorsijpelt als de gletsjers van Noord-IJsland. Of dat de muziek van Sigur Ros net zo warm klinkt als de heetste dag in Reykjavik de afgelopen tien jaar. Ik vermoed dat ik na het horen van “med sud i eyrum vid spilum endalaust” er nog wel een aantal metaforen bovenop kan gooien.

Toch is de populariteit van de groep toch bezopen. Immers, ze hebben alle schijn tegen. Hoewel deze nieuwe cd aanmerkelijk positiever en lichtvoetiger klinkt (ik vermijd bewust het woord ‘commerciëler’), is de muziek van Sigur Ros toch alles behalve gemakkelijk in het gehoor liggend. En nota bene zingen ze ook nog eens in een onverstaanbare taal (Hopelandisch, een zelf bedacht taaltje, voor de rest geen vergelijkingen met Magma), en wisselen dat af met IJslands, en – op deze plaat – zowaar met Engels (in All Right). Eerdere platen kenden meer donkerte, met het gitzwarte “( )(2002) als voornaamste boosdoener, toch is bij “med sud i eyrum vid spilum endalaust” toch ook geen sprake van een stijlbreuk.

Volgens ingelichte bronnen is de “Heima“-dvd de oorzaak van een voor Sigur Ros-begrippen versimpelde aanpak van de muziek, daar men de kracht van een meer elementaire aanpak van de sound van Sigur Ros wilde pakken. Dientengevolge klinkt de nieuwe cd veel bondiger, akoestischer en kaler. Mede verantwoordelijk voor deze aanpak is producer Flood, bekend om zijn vermogen bands puurder te laten klinken, en het feit dat de cd geheel is opgenomen buiten IJsland.

Het druk binnenhobbelende Gobbledigook zet gelijk de toon met zijn drukke drums en aanstekelijke melodie. Het zet gelijk de luisteraar op het verkeerde been, daar de rest van de cd onmiddellijk gas terugneemt, om slechts op zijn hoogtepunten uit te barsten in jubelende klanken. De muziek van Sigur Ros komt echter het best tot zijn recht als men de tijd neemt sfeer en melodie uit te werken tot volwassen composities. Vandaar dat de twee hoogtepunten van de plaat direct de langste nummers van de plaat zijn.

Het volgende nummer is langzaam en breekbaar en leidt naar het onbetwiste sleutelpunt van de plaat. Breekbaar en gevoelig zingt hij woorden die wij niet kunnen verstaan, maar die wel een ijsblok in onze keel toveren en bevroren tranen in onze ogen. Als dan het koor en het orkest aanzwelt als een IJslandse geiser is het één en al kippenvel. Minstens even sterk is het langzaam beginnende, maar plotsklaps losbarstende Festival, met een melodielijn om van de smullen als van een IJslandse bloedpudding.

Ik vermoed dat “med sud i eyrum vid spilum endalaustt” opnieuw tien keer meer zal verkopen dan er inwoners zijn in heel IJsland. Sigur Ros is een grote band geworden en “med sud i eyrum vid spilum endalaust” moet zeker niet gezien worden als een knieval naar het grote publiek, maar een prachtig stuk muziek dat naadloos in de canon van de IJslanders past.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend