Silent Edge

The Eyes Of The Shadow

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Nederland
Label: DVS
Website: www.silentedge.com
Tracklist
Through Different Eyes (6:02)
Savage Symphony (5:32)
Wasted Lands (8:50)
The Curse I Hold Within (5:24)
Crusades (2:28)
For Ancient Times (8:40)
Lost Conscience (6:40)
Under A Shaded Moon (5:48)
Rebellion (8:59)
Rebellion [The Awakening] (5:30)
Minggus Gaspersz: toetsen, achtergrondzang
Marco Kleinnibbelink: drums
Emo Suripatty: bas-, elektrische en akoestische gitaar
Willem Verwoert: zang
The Eyes Of The Shadow (2003)
Under A Shaded Moon ep (2000)

De Symphony X van de lage landen, neo-klassieke ‘nedermetal’, progressieve powermetal uit de polder. Het is allemaal waar, maar Silent Edge is in de eerste plaats vooral gewoon Silent Edge. Een uiterst professionele Nederlandse band die snelheid, felheid en gedrevenheid uitstekend weet te combineren met misdadig mooie melodieën en gevoelvolle passages.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de release van de debuut-cd van Silent Edge is eindelijk een feit. Al in 2000 verraste deze band vriend en vijand met een imponerende twee-track demo-cd. Wat volgde waren lovende recensies, een optreden op Progpower (2001) en het winnen van de ‘Metal Bash’ (december 2001), een wedstrijd voor Nederlandse metalbands, georganiseerd door het rock- en metaltijdschrift Aardschok. Nadat Silent Edge een deal tekent met DVS Records duiken ze in mei 2002 de studio in om “The Eyes Of The Shadow” op te nemen. Een drummerwissel vertraagt het hele opnameproces enigszins, maar vanaf eind juni 2003 ligt de cd in de winkel.

Het lange wachten wordt ruimschoots beloond: het uiteindelijke eindproduct is er één van internationale allure. “The Eyes Of The Shadow” is een schitterend schijfje geworden zonder zwakke momenten. De composities zijn voortreffelijk, de uitvoering is superstrak en de productie verdient alle lof. Producer Rob van Boeckel is er, samen met de heren van Silent Edge, in geslaagd een glashelder, transparant geluid te creëren, dat het luisteren naar deze cd bijzonder aangenaam maakt.

Het album telt tien nummers, waarvan er twee reeds bekend zijn van de demo. Dat zijn het lekker lopende Savage Symphony en het opzwepende, met spetterend gitaarwerk doorspekte Under A Shaded Moon. Wat rest is een achttal nieuwe juweeltjes, waarin de invloeden doorklinken van Yngwie Malmsteen en bands Symphony X, Royal Hunt en Silent Force. In de langzamere passages, zoals in het log beginnende Lost Conscience, doet zanger Willem Verwoert regelmatig denken aan meesterzanger DC Cooper, een groot compliment derhalve. Meest in het oog springende tracks zijn het spannende, afwisselende en perfect opgebouwde Wasted Lands, het supersnelle, maar o zo strak gespeelde, Rebellion en het weergaloze For Ancient Times. Ook het akoestische The Curse I Hold Within, met indrukwekkende vocalen, verdient een eervolle vermelding. Verder kent “The Eyes Of The Shadow” ook één instrumentaal nummer, het pompeuze Crusades, dat als een perfecte opener bij een optreden zou kunnen dienen.

Silent Edge heeft een album gemaakt om zeer trots op te zijn. Een album waar de kwaliteit vanaf druipt. Het is te hopen dat “The Eyes Of The Shadow” de definitieve doorbraak zal betekenen. Ook het buitenland zou toch plat moeten gaan voor dit magistrale meesterwerkje.

Joost Boley

Send this to a friend