Silent Edge

Under A Shaded Moon

Info
Uitgekomen in: 2000
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: http://www.silentedge.com/
Tracklist
Savage Symphony (5:38)
Under A Shaded Moon (5:36)
Rik Bruineman: drums
Minggus Gasperz: toetsen, achtergrondzang
Emo Suripatty: gitaar
Rico Tentua: bas
Willem Verwoert: zang
The Eyes Of The Shadow (2003)
Under A Shaded Moon ep (2000)

Normaliter is het nauwelijks verantwoord om een gefundeerde mening te geven over de muzikale kwaliteiten van een groep op basis van slechts twee nummers. In het geval van het Nederlandse kwintet Silent Edge denk ik dat dit wel mogelijk is. Hier is duidelijk sprake van een uiterst talentvol gezelschap.

Silent Edge is in 1995 opgericht onder de naam No Way Out. De invloed van en overeenkomsten met acts als Yngwie Malmsteen, Symphony X, Kamelot en Royal Hunt zijn overduidelijk. Echter, ze zijn er wel in geslaagd om zich een eigen gezicht aan te meten binnen dit gebied van de progressieve rock/metal. Deze 2-track demo, uitgebracht in augustus 2000 was vooral bedoeld als visitekaartje. Dat dit uiteindelijk een platendeal op zal leveren is iets wat we zeker mogen hopen.

Savage Symphony is een snelle, pakkende song met gitaarwerk a la Malmsteen. Opvallend zijn de klassieke arrangementen en de uitstekende wisselwerking tussen toetsenist Gasperz en gitarist Suripatty. Ook de vocale inbreng van Verwoert is zeer verdienstelijk. Bovendien valt op de eigen productie weinig aan te merken. Under A Shaded Moon is eigenlijk van hetzelfde laken een pak. Lekker stuwende gitaarpartijen en boeiende gitaar- / toetsenduels. Diverse breaks zorgen voor de broodnodige variatie. Het artwork van de cd komt van de hand van Mattias Norèn (onder andere Sonic Debris) en is zoals altijd bijzonder mooi. Helaas is de demo niet meer verkrijgbaar maar gelukkig zijn de nummers te downloaden van de Silent Edge website.

Deze band heeft alles in huis om zich een plekje te verwerven in de top van de progressieve muziekwereld. Een doorbraak lijkt slechts een kwestie van tijd. Een bijzonder aangename en erg positieve verrassing van Nederlands bodem.

Joost Boleij

Send this to a friend