Leirvik, Silje

Endless Serenade

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Autumnsongs Records
Tracklist
Glass Of Water (6:20)
Silver & Gold (4:06)
Black Heart (3:37)
When In The Water (4:30)
Leah's Song (4:02)
In The Garden (4:51)
And Then Love Came (3:57)
SnØ (4:30)
The Last Dance (5:19)
Serenade (4:25)
Silje Leirvik: zang, piano, Fender Rhodes
Rhys Marsh: drums, gitaar, basgitaar, Mellotron, Hammond
Ketil Vestrum Einarsen: fluit op 'SnØ'
Endless Serenade (2013)
With The Lights Turned Out So Beautiful (2012)

Als Progwereld een recensie plaatst van een singer/songwriter in het folk-genre, dan moet dat een bijzondere reden hebben. Meest voor de hand ligt in dit geval dat ons aller Rhys Marsh een heel dikke vinger in de pap heeft gehad. Hij heeft namelijk de volledige productie verzorgd en daarbij zo ongeveer alle instrumenten op dit album ingespeeld. De songs zelf, en niet te vergeten de hemelse vocalen, zijn echter afkomstig van Silje Leirvik en dit prachtige album draagt zij (hoorbaar) op aan dochter Leah Amalie.

De emotionele lading op “Endless Serenade” is gedurende het gehele album voelbaar, haast tastbaar. De songs worden zonder uitzondering gedragen door de warme stem van Silje Leivrik en op songs als Glass Of Water, In The Garden, The Last Dance en And Then Love Came zou je bijna vergeten dat er ook instrumenten gebruikt zijn. Dit is echter wel degelijk het geval, sterker, de arrangementen zijn zeer smaakvol. Zo is het gebruik van Hammond en Mellotron een fraaie toevoeging aan de folk-gerichte composities. Ook het subtiele gitaarwerk kent hier en daar een aangename ’twang’, maar komt soms ook wat lyrischer of jazzy uit de hoek. Waar ik iets minder over te spreken ben is het drumgeweld in Silver & Gold, wat overigens een prima song is en relatief uptempo. Maar voor mij komt het te hard binnen, mede doordat Marsh deze drums behoorlijk stevig in de mix heeft geplaatst. Het is een bewuste keuze lijkt me, en op zich begrijp ik wel dat een ingetogen album als “Endless Serenade” af en toe wat ‘ballen’ kan gebruiken.

Voor het overige kan gesteld worden dat alle songs op dit album variëren van ‘wonderschoon’ tot ‘adembenemend’. Silje Leirvik geldt als een uitzonderlijk talent en brengt het luisterrijke geheel rechtstreeks naar het diepst van je ziel. Door de prachtige arrangementen en het gevarieerd gebruik van instrumenten is het bovendien een goed gelaagd album met veel meer details dan je op het eerste gehoor meekrijgt. En zo bewijst Rhys Marsh meer in huis te hebben dan louter prog. Silje Leirvik komt mede door zijn inbreng volledig tot bloei op haar tweede langspeler en het zou een waar gemis zijn als “Endless Serenade” niet door een zeer breed publiek beluisterd en gekoesterd wordt. Zeker voor hen die het oor weleens te luisteren leggen in de hoek van Clannad en Agnes Obel is dit een aanrader van jewelste!

Govert Krul

Send this to a friend