Sky Architect

11 oktober 2013, Parktheater, Alphen ad Rijn

Locatie
Parktheater, Alphen a/d Rijn
Christiaan Bruin: drums, zang
Rik van Honk: toetsen, trompet, zang
Tom Luchies: gitaar, zang
Guus van Mierlo: basgitaar
Wabe Wieringa: gitaar
The Curious One
Wormholes
The Grey Legend
Melody of the Air II
Tides
-- pause --
Hitodama's Return
Piano Interlude
Jim's Ride to Hell
Revolutions
Deep Chasm
-- encore --
Traveler's Last Candle
Excavations of the mind

Tekst en foto’s: Ron Kraaijkamp

Spannend

Wat krijg je als je naar een optreden van de band Sky Architect gaat? Ik had geen idee. Kende de band alleen van naam. Om niet onvoorbereid naar het optreden te gaan, heb ik eerst maar eens wat beluisterd op de website van Sky Architect. Dat dit niet het genre is waar mijn voorkeur naar uit gaat, was snel duidelijk. Wat zegt een korte luister sessie vanaf de website? Niet voldoende vind ik.

Dus opgewekt op weg naar het Parktheater in Alphen a/d Rijn waar het Serious Music Cafe Alphen, inmiddels Stichting Serious Music Alphen, ons ontvangt op deze unieke locatie. Naar schatting komen er ongeveer 75 mensen op deze avond af. Klokslag half negen komen de vijf jonge muzikanten het podium op. Al snel wordt me duidelijk dat de band geen ‘makkelijke’, met eenvoudige melodielijnen, muziek ten gehore brengt. Dit vereist concentratie. Zeker van de band, ook van het publiek. Enkele gedachten die in me opkwamen waren: complex, verwarring, verrast, mooi, vakwerk, melodielijnen, ruimtelijk, wauw, ademloos, encore.

Hier zitten enkele woorden bij die je negatief zou kunnen uitleggen. Zo zijn die niet bedoeld. De muziek is complex en verwarde me soms. Ik was blij verrast met de vondsten in overgangen in de vele lange nummers. Met lange nummers kan het nogal eens voorkomen dat het maar door blijft kabbelen. Zo niet bij Sky Architect. Er zit structuur in de opbouw van de nummers en thema’s keren terug. Daardoor komen melodieën, die er toch in zitten, tot hun recht.

20131015 - Sky Architect_MG_6940 20131011 - Sky Architect_MG_7110 20131015 - Sky Architect_MG_7386
20131011 - Sky Architect_MG_7434 20131015 - Sky Architect_MG_6829 20131011 - Sky Architect_MG_7222

Van het in november derde uit te brengen album “A Billion Years Of Solitude” werden alle nummers gespeeld. De ruimtelijke muziek weerspiegelde de titel van dit derde album. De mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben aan een korte onderlinge blik voldoende om te weten dat het klinkt zoals het bedoeld is. Er kon zelfs een enkele glimlach af bij deze geconcentreerde muzikanten. Mooi Vakwerk. Ik heb ademloos naar het pianospel van Rik zitten luisteren. Tom en Wabe vullen elkaar in het gitaarspel mooi aan. Christiaan weet de drums soms subtiel en soms krachtig te bespelen. Guus vormt met zijn basgitaar een mooie brug tussen de drums en de rest van de band.

Het Parktheater is uitermate geschikt voor een band als Sky Architect. Je kunt er in je stoel weg zweven op de klanken van Sky Architect. Daar moet je jezelf wel open voor willen stellen. Hiervoor kregen we de kans tijdens de laatste twee nummers tijdens het encore.

Dit is een band die je live gezien moet hebben. De optredens geven echt een meerwaarde aan de albums.

20131011 - Sky Architect_MG_7469

Send this to a friend