Sky Architect

Excavations Of The Mind

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Nederland
Label: Galileo
Website: www.skyarchitect.com
MySpace: www.myspace.com/skyarchitect
Tracklist
Charter (3:38)
Chime (8:04)
Changeling (0:43)
Chasm (6:45)
The Grey Legend (12:11)
Russian Wisdom (5:05)
Exvacations Of The Mind (11:46)
Gyrocopter (2:58)
Christiaan Bruin: drums en drums
Rik van Honk: toetsen en achtergrondzang
Tom Luchies: zang, gitaar en achtergrondzang
Guus van Mierlo: basgitaar
Wabe Wieringa: gitaar
A Billion Years Of Solitude (2013)
A Dying Man's Hymn
(2011)
Excavations Of The Mind (2010)

Hemelbestormers zijn het; de vijf jonge honden van de splinternieuwe Nederlandse progband Sky Architect. Wat dat betreft hebben ze hun naam behoorlijk mee. De woorden ‘Sky en Architect’ kennen namelijk een prachtige tegenstelling tussen enerzijds het ongrijpbare van het wolkendek en anderzijds het exacte van achter de tekentafel, een contradictie tussen dromerige fantasieën en strakke feiten. De muziek zoals die te horen is op hun ambitieuze debuutalbum “Excavations Of The Mind” straalt dit gevoel dan ook constant uit, speels en doordacht als ze is.

Aanvankelijk was het album uitsluitend als legitieme download verkrijgbaar, maar korte tijd later al werd het contract voor de wereldwijde uitgave door Galileo Records getekend. Het artwork van Mark Wilkinson dat goed bij het conceptmatige van de plaat past geeft de cd een fris en eigentijds aanzien. De bandleden hebben het wijselijk niet in hun hoofd gehaald om op het hoesje een schilderij van Jacob van Ruysdael te plaatsen. Deze landschapsschilder uit de 17e eeuw  mag dan met z’n  imposant neergezette wolkenpartijen wel een pur sang luchtarchitect zijn, de kans was groot dat er dan ook een molentje bij ingeslopen zou zijn. Het spreekt voor zich dat dit absoluut niet had gepast bij de internationale allure van dit album. Nee, op “Excavations Of The Mind klopt alles, nou ja bijna alles.

Onder het motto ‘composing the clouds’ brengt de band vijf nummers ten gehore die de weelderigheid hebben van The Flower Kings, het dynamische van Pain Of Salvation en de kracht van Porcupine Tree. Ondanks de hedendaagse insteek kent het materiaal toch ook de nodige retrogeluiden, temeer omdat toetsenist Rik van Honk zijn vintage keys veelvuldig inzet. De Melotronklanken zijn dan ook niet van de lucht evenals de orgelgeluiden. Net als de wolken is de muziek constant in beweging. Het barst er van de tempo- en sfeerwisselingen. Sky Architect verdient dan ook grote waardering dat ze een jaar na oprichting deze complexe muziek al zo geolied weet neer te zetten. We hebben hier te maken met enorme talenten. De oprichters van de band, gitarist Wabe Wieringa, toetsenist Rik van Honk en drummer Christiaan Bruin (die we ook kennen als Chris met zijn sfeervolle soloplaat “A Glimpse Inside”) hebben zo te horen niet zitten suffen tijdens hun studie aan de Rotterdamse Rockacademy en ook de inbreng van de andere bandleden mag er zijn.

Sky Architect maakt weliswaar telraamprog, toch klinkt hun muziek meestal alles behalve  gekunsteld. Met name Wieringa heeft een bevlogen manier van gitaar spelen die recht uit zijn hart komt. Vol bezieling hoor je hem verrassende keuzes maken die zowel op melodisch als op harmonisch en ritmisch vlak nergens een platgetreden pad betreden. Soms hebben zijn loopjes een wat mediterraan karakter en samen met het basspel van Guus van Mierlo geeft dat een lekkere groove aan de muziek. De composities kennen een mooie spanningsboog. Fraai schijnt op de juiste momenten een portie licht door de toch wel wat donkere muziek. Als ware luchtarchitecten zijn daar passages met akoestische gitaar en sprankelende vleugel. Ook de zang komt altijd op het gewenste moment. Tom Luchies heeft een aangename stem. Zijn klank is niet al te spectaculair, maar dat lijzige randje van hem is buitengewoon prettig evenals de samenzang die een mooie melancholie heeft.

Het collectieve gedachtegoed van de band komt het beste tot z’n recht in lange epische nummers. In Deep Chasm, The Grey Legend en het titelnummer Excavations Of The Mind is het dan ook prijsschieten voor de liefhebber. Charter is de opening van het in vieren gedeelde Deep Chasm en wat een windhoos is deze epic. Door het uitnodigende karakter van de instrumentale intro weet je dat je een bijzonder schijfje in je cd-speler hebt liggen. Deep Chasm is haast psychedelisch. Bijna twintig minuten lang waait de eigenzinnigheid je om de oren. Prachtig is de samenzang in Chime en fenomenaal is het samenspel van gitaar en toetsen. Wat een vaart suggereren de orgelklanken en wat gaat Wieringa uit z’n dak. Je zou de band hier eigenlijk tot rust willen manen, dat ze hun kruit niet te vroeg moeten verschieten, maar het komt helemaal goed.

The Grey Legend is nog meer een schot in de roos. Een eenvoudig pianotingeltje is er vaak de verbindende factor tussen heftige prog, speelse jazzrock en melodieuze muziek die laveert tussen Kino en Yes, met statige tron, wulpse basloopjes en nog veel meer lekkers. Geologen zullen verbaasd zijn dat er in Nederland bergen zijn waar je de hemel bijna kan aanraken. Het is toch echt waar. Ook in het melancholieke titelnummer leidt de balans tussen virtuositeit en gevoel weer tot hoogstandjes. De passage met de akoestische slaggitaar en de stuwende ritmesectie mag met afstand gelden als het hoogtepunt van het album.

Sky Architect is een uitermate boeiende band want ook in de compactere nummers als Russian Wisdom en het afsluitende Gyrocopter geeft men niet af. Met behoud van eigen identiteit is het ook daar volop genieten. De conclusie kan niet anders zijn dan dat hij bol staat van de clichés, want hoe je het ook draait of keert; Sky Architect is een veelbelovende band. Nederland heeft er een geweldige progband bij, nee, de wereld heeft er een geweldige progband bij. Dat is een verdienste waar de boefjes trots op mogen zijn; die muzikale nazaten van Jacob van Ruysdael.

Dick van der Heijde

Send this to a friend