Skybicycle

My Machine

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: www.skybicycle.nl
MySpace: www.myspace.com/skybicycle
Tracklist
Bad Trip (5:55)
I Don't (5:08)
My Machine (9:45)
Stefan Fokker: zang, gitaar
Vincent Krijger: basgitaar, achtergrondzang
Jeroen Lukas: gitaar, achtergrondzang
John Poot: drums, achtergrondzang
My Machine EP (2009)

Volgens het cliché houden we in Nederland niet van mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en evenmin van mensen die luchtfietserij bedrijven. Het Schouwen-Duivelandse kwartet Skybicycle, bestaande uit zanger/gitarist Stefan Fokker, bassist Vincent Krijger, gitarist Jeroen Lukas en drummer John Poot lijkt zich daar alvast niks van aangetrokken te hebben.

Wellicht door de ervaring die ieder van de vier bandleden al in enkele eerdere band(je)s opgedaan heeft, is de eerste vrucht van de samenwerking – die in augustus 2008 begon – al vrij snel beschikbaar. “My Machine” biedt twintig minuten muziek, verdeeld over twee korte nummers en één lange. De muziek is te duiden als moderne gitaarrock, met wat losse invloeden uit de progressieve en psychedelische rock. Met enige fantasie valt te denken aan Porcupine Tree of aan Rush ten tijde van “Caress of Steel”.

“My Machine” klinkt verrassend professioneel voor een debuut in eigen beheer. De muziek is aangenaam, al is het soms een beetje zoeken naar de urgentie. Misschien dat deze op een volledig album beter voor het voetlicht komt. De zang van Stefan Fokker is ook wat onopvallend te noemen, vooral in de ruimschoots aanwezige rustige stukken. Daar staat tegenover dat de spanningsopbouw binnen de nummers vrij goed te noemen is, met name in I Don’t.

De nieuwsgierig geworden lezer kan twee van de drie nummers gratis downloaden van de website van de band of, van diezelfde website, direct voor een luttel bedrag de ep bestellen. Een aardig debuut met de suggestie dat er nog meer in zit.

Casper Middelkamp

Send this to a friend