Slaves To Fashion

Artistic Differences

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Hands Of Blue
Website: www.slavestofashion.net
MySpace: www.myspace.com/slavestofashion
Tracklist
Love You Back (3:51)
Mrs. Hero ( 2:58)
Made To Meet My Eyes (4:40)
Superstar (I Want Out) (4:41)
Empty Chairs (4:17)
Hands (4:01)
Left Out In The Cold (3:33)
Out Of Here (3:08)
Libido Ride (2:50)
Facts On The Ground (10:50)
Vidar Ingvaldsen: drums
John Henry Lind: basgitaar
Torfinn Sirnes: gitaar
Johannes Støle: toetsen en zang
Artistic Differences (2011)
Slaves To Fashion Ep (2009)

Soms wordt je vrolijk van het feit ongelijk te krijgen. Waar ik twee jaar geleden nog enigszins knoesterig en chagrijnig schreef over de verschenen ep van deze Noorse band, word ik nu toch in het bijzonder verrast door een album dat gewoon goed in elkaar steekt.

Ik adviseer bij dezen daarom niet te surfen naar de bewuste recensie, want die voegt zeker aan de context van dit schrijven niets toe. Ik moet zeggen dat ik enigszins gelijk krijg in de vraag of het echt zinvol is voor een beginnende band  een “Extended Play” te produceren als voorproefje op een heel album. Want achteraf gezien heeft het gelijknamige voorgerecht van Slaves To Fashion namelijk meer kwaad gedaan dan dat het een voorproefje moet zijn voor het grote werk. De nummers die op de ep staan zijn in mijn ogen namelijk het minst representatief voor de band.

Als je als progressieve symfoliefhebber verwacht dat dit een album vol toetsenpartijen, geniale gitaarsolo’s en complexe songstructuren is, dan kan ik je gelijk uit die droom halen. Dat is namelijk allesbehalve zo. Dit viertal maakt doorsnee rock met poppy en alternatieve invloeden. Dat maakt het niet minder lekker, want de band probeert zeer zeker elementen in de muziek te verwerken die ‘ons soort’ liefhebbers zal aantrekken. Zo is er namelijk Empty Chairs, wat bijna kinderlijk eenvoudig begint met een ritme gespeeld op een xylofoon en dat gaandeweg het nummer een stevig karakter krijgt met daarin zelfs ruimte voor een kerkorgel. Het geheel doet daardoor symfonisch aan. Nog steeds niet super progressief, maar het is wel een mooie afwisseling op de poppy aandoende nummers als Mrs. Hero, Hands en Superstar.  Maar ook sluitstuk Facts On The Ground met prachtige Hammond orgel is met de ruime speelduur toch een beetje een knieval naar de ruimdenkende progressievelingen onder ons. U moet het zo zien; aan de basis staan sterke songs die worden gebracht door sterke muzikanten.

Ik ga bewust geen vergelijkingen met andere bands maken. Die is gezien de diversiteit van het album namelijk niet snel voor handen, hoewel ik in mijn bespreking van de ep al heb aangehaald dat Queensryche een duidelijke invloed is geweest op deze heren.

Aanrader voor iedereen die naar toegankelijke prog wil luisteren, zonder daarbij in te moeten boeten op kwaliteit.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend