Slug Comparison

When You Were Living Here

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Canada
Label: Rock Company
Website:  http://www.slugcomparison.com/
Luisteren kan je hier: https://slugcomparison.bandcamp.com/album/when-you-were-living-here
Tracklist
Exactly What To Do (3:59)
Hyperslump (4:10)
Let Some Light (4:22)
Fine With It (3:54)
Thoughts (4:58)
When You Were Living Here (5:41)
Becoming (3:43)
So Ya Got A Great Guitar (3:38)
Hold Of You (4:32)
Beings Far Away (5:48)
Purple Monkey (3:06)
One More Step (4:24)
Doug Harrison: zang, gitaar, piano, programmering
Met medewerking van:
Jeff Caron: basgitaar
Sam Levin: gitaar
Rod Senft: drums
Randall Stoll: drums
Dave Young: programmering
Mike Young: basgitaar, programmering
Scott Young: basgitaar
When You Were Living Here (2019)
Slug Comparison (2014)

Doug Harrison maakte met zijn band Fen in de periode van 2000 tot en met 2012 een vijftal albums, waarvan een recensie van het vierde, “Trails Out Of Gloom”, ook op Progwereld is te vinden.

Buiten deze recensie is veel rondom deze band nogal in nevelen gehuld. Het lijkt erop dat de band na het laatste album in 2012 is opgedoekt. Harrison zette in solovorm zijn muzikale carrière voort onder de naam Slug Comparison met een titelloze plaat in 2014. Vervolgens knutselde hij een viertal ep’s in elkaar, simpelweg IIa, b,c en d getiteld. Dit viertal is nu met behulp van het Nederlandse label Rock Company verzameld en op cd uitgebracht.

Omdat “When You Were Living Here” dus eigenlijk een samenraapsel van vier ep’s is, is er allerminst sprake van een coherent geheel. Het album bevalt twaalf relatief korte nummers die echt een ratjetoe van stijlen vormen. Er wordt afgetrapt met het lekker rockende Exactly What To Do, het daarop volgende Hyperslump klinkt als een alternatief popliedje, terwijl nummer drie, Let Some Light, een fraaie akoestische ballad met wat korte rockende uitbarstingen is. En dan zijn we pas op een kwart van de plaat.

Het noemen van referentiemateriaal zou hier dan ook tot een behoorlijke waslijst van namen leiden, dus ik zal het kort houden. Liefhebbers van Steven Wilson/Blackfield, The Pineapple Thief en King’s X kunnen hier prima mee uit de voeten. Maar het album bevat ook alternatieve rock en singer/songwriter muziek. Daarbij is het ook nog eens prettig dat Doug Harrison over een prima stem beschikt. Het moet gezegd dat niet elk nummer even sterk is. So Ya Got A Great Guitar is eigenlijk gewoon een vervelend Grunge nummer en Fine With It kabbelt een beetje teveel door op hetzelfde thema, maar over het algemeen slaat de balans wel door naar de positieve kant.

De progwereld zit vol met talenten die min of meer een beetje in de marge opereren en niet altijd de grote massa bereiken. Doug Harrison is onmiskenbaar één van die talenten. De man beschikt over een prettige stem, hij beheerst meerdere instrumenten en is ook nog eens in staat om sterke liedjes te schrijven. Met behulp van Rock Company zal hij wellicht een wat groter publiek bereiken dan met zijn in eigen beheer uitgegeven debuut. En dat is mooi, want dat verdient hij.

Ralph Uffing

Koop bij bol.com

Send this to a friend