Soen

Tellurian

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Zweden
Label: http://spinefarmrecords.com/gb/
Website artiest: https://www.facebook.com/SoenMusic
Luistermogelijkheden: http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/albums/Soen
Tracklist
Komenko (0:38)
Tabula Rasa (5:25)
Kuraman (5:26)
The Words (6:18)
Pluton (7:27)
Koniskas (4:59)
Ennui (5:22)
Void (8:31)
The Other's Fall (8:42)
Joel Ekelöf: zang
Martin Lopez: drums
Kim Platbarzdis: gitaar:
Stefan Stenberg: basgitaar
Tellurian (2014)
Cognitive (2012)

In 2012 leidde de release van “Cognitive” van dit Zweedse gezelschap tot verhitte discussies over de vraag: is dit een meesterwerk van een nieuwe superband of hebben we hier te maken met een fletse Tool-cloon? Ook in 2014 bij gelegenheid van het uitkomen van de nieuwe cd, “Tellurian” zal deze discussie opnieuw opladen.

Laat ik voorop stellen dat een band, waarvan twee leden een voorgeschiedenis hebben met Opeth, Amon Amarth en Willowtree, nou niet meteen het stempel supergroep verdient. Of Soen een Tool-cloon is, waag ik te betwijfelen. Muzikanten gaan doorgaans niet de studio of het repetitiehok in met het plan om te klinken als ……… Dat iemand anders (moi incluis) vindt dat Soen klinkt als Tool, doet niets af aan de artistieke prestatie van de band.

Die artistieke prestatie is op zijn minst opmerkelijk, zoals ook collega Ruard Veltmaat al constateerde bij zijn bespreking van de voorganger, “Cognitive”. In vergelijking met dit eerste album is de heavy metal, trash metal gebleven. De drumpartijen blijven inventief met complexe ritmes en toevoeging van etnische percussie, waaronder djembé. Daarnaast is er in de drums echter meer ruimte voor de ‘groove’ gekomen, waardoor de muziek over het algemeen minder massief wordt. Dat laatste wordt bovendien versterkt door de melancholie in gitaar en zang een nóg prominentere rol dan op het eerste album te geven. Door deze accentverschuivingen beweegt de muziek van Soen op “Tellurian” nóg meer richting progressieve rock, en dat geldt zeker ook voor de inventieve, en met vlagen, zeer mooie gitaarpartijen.

De melancholische zang van Joel Ekelöf houdt het midden tussen Midge Ure en Adrian Belew, al mist hij de bezetenheid van Belew. Omdat hij in geen enkel nummer uit de bocht vliegt, gaat de zang tijdens de tweede helft van het album een beetje vervelen. Een klein minpuntje, want daartegenover staan vele mooie vocale momenten. De samenstelling van de band is in vergelijking met 2012 op één plek veranderd. De basgitaar van Steve DiGeorgio is overgenomen door Stefan Stenberg, die zijn mannetje wel staat.

De titel van het album betekent: iets dat van de aarde is. Volgens de band staat dit voor de mensheid en de verbinding die we allemaal hebben als bewoners van deze planeet. De sfeer van dit ambitieuze en allesomvattende thema  wordt op dit album fraai getroffen door de vele verschillende emotionele schakeringen in de muziek.

Soen heeft met “Tellurian” een fraai en integer album gemaakt. Als de band op deze ingeslagen weg doorgaat, behoort het stempel supergroep in de toekomst zeker tot de mogelijkheden. Ik zou dan wel even met de mensen van het platenlabel gaan praten, want die hebben op hun site een aantal storende onvolkomenheden en fouten in de bio van de band staan- slordig!

Math Lemmen

CD:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend