Solution

Live Reunieconcert In Club Panama

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: http://www.solutionmusic.nl/
Tracklist
Circus Circumstances
Koan
Divergence
French Melodie
Give Some More
Last Detail
Black Pearl
Stop
I Love You More
Empty Faces
Captain Willie
Chappaqua
Runaway
100 Words
It's Only Just Begun
On My Own

Beeld: 4:3
Geluid:
MPEG 2.0 /320 kbps
Regio: 0

Tom Barlage: dwarsfluit, sax, toetsen
Willem Ennes: toetsen
Hans Waterman: drums, percussie
Guus Willemse: basgitaar, zang
Met medewerking van:
Harry Hardholt: gitaren
Mrs Einstein (Marjolein Spijkers, Paulette Willemse, Saskia van Zutphen): zang
Michiel Pos: dwarsfluit, gitaar, zang
Peter Schneider: zang
Jaap van der Sluijs: basgitaar, zang
Solution live dvd (2007)
The Ultimate Collection (2005)
Solution Live (1983)
Runaway (1982)
It's Only Just Begun (1980)
Fully Interlocking (1977)
Cordon Bleu (1975)
Divergence (1972)
Soulution (1971)

Soms ben je als concertbezoeker c.q. progliefhebber wel erg verwend. Spelen er in onze hoofdstad, op nog geen 10 kilometer afstand, twee niet te missen formaties op het podium, precies op dezelfde avonden. Ondergetekende overkwam het op zondag 19 en maandag 20 maart 2006. Terwijl David Gilmour met zijn band in de Bijlmer bierhal de boel in extase bracht, vond even verderop in het knusse Panama de wedergeboorte plaats van een legendarische Nederlandse groep, Solution. Tja, en wat doe je dan, als je voor beide avonden en concerten kaarten hebt? Wetende dat het reünieoptreden van Solution op de eerste avond gefilmd zou worden, was de keus dus snel gemaakt. Dan maar op zondag richting Gilmour en de volgende dag kijken naar de verrichtingen van Willem Ennes, Hans Waterman, Tom Barlage en Guus Willemse. Zonder enige spijt achteraf, zeker na het zien van deze langverwachte dvd.

Ze stonden dus na 23 jaar weer op het podium. De uit Groningen afkomstige band, die in de jaren zeventig en tachtig zes studioalbums uitbracht, een live dubbelaar en wat verzamelaars. Dat Solution nog steeds door velen werd herinnerd, bleek de afgelopen jaren uit de vele bezoekers van de site van bassist en zanger Guus Willemse. Letterlijk schreeuwden die fans om een eenmalige reünie en die kwam er – zonder veel tamtam – in de vorm van twee concerten. De eerste avond was bedoeld voor familie, vrienden en bekenden, terwijl voor het tweede concert honderden fans op kwamen draven.

Anderhalf jaar later is van het eerste concert een dvd uitgebracht onder de titel ‘Reünieconcert in club Panama’. Volgens de duidelijke en informatieve hoes werd het concert onder moeilijke omstandigheden opgenomen, maar bij het zien en horen van de eerste twee stukken, Circus Circumstances en Koan, blijkt dat enige vrees onterecht is. Vier camera’s leggen het concert op een eerlijke en rustige manier vast (in 4:3 verhouding), waarbij een goede afwisseling bestaat tussen close-ups en scherpe shots vanaf het balkon en uit de zaal. De mooi in beeld gebrachte band wordt gaandeweg het optreden uitgebreid met een aantal gasten. Zo is daar het zangtrio Mrs. Einstein. Bekend van hun teleurstellende deelname aan het Eurovisie Songfestival van enkele jaren geleden, maar met Paulette Willemse – zus van Guus – in de gelederen en goed voor gedoseerde achtergrondvocalen. Maar ook Jaap van der Sluijs – bassist van het eerste uur – en Harry Hardholt -gitarist van het laatste uur – leveren een uitstekende bijdrage aan de meeste composities. Het repertoire biedt een prima doorsnee uit het oeuvre van de band en wordt grotendeels chronologisch gespeeld. Als Barlage in Divergence zijn saxsolo inzet, klinkt gejuich en gaan de eerste handen de lucht in en dat herhaalt zich wanneer even later tijdens Give Some More Chiel Pos het podium opkomt. De zanger / gitarist deed mee op de lp “Cordon Bleu” en met zijn sterke bijdrage komt de band tot muzikale hoogtepunten als Last Detail en Black Pearl. Solution klinkt weer als vanouds en vanaf dat moment gaat het optreden als een flitsende achtbaan verder met het ene prachtmoment na het andere. Chappaqua, Runaway, 100 words en vooral Empty Faces en Captain Willie, met een sterk solerende Ennes op de Korg Karma, Barlage die op orgel zijn ding doet en Willemse samen met topdrummer Waterman zorgen voor een solide en swingende basis. Oude tijden herleven! Met name Willemse laat horen dat zijn stemgeluid nog net zo krachtig en overtuigend is als toen. En toch valt een andere bijdrage aan het concert erg uit de toon, en wel die van zanger Peter Schneider. De Amsterdammer zong ook mee tijdens het allerlaatste concert, dat de band in 1983 in Hilversum voor de VARA-radio gaf en werkte daarnaast met de bandleden aan een eigen lp, maar Stop en I Love You More hebben muzikaal weinig van doen met het typische Solution-geluid. Daarnaast vestigt Schneider met zijn optreden jammer genoeg ook alle aandacht op zichzelf, terwijl de groep ontzettend goed staat te spelen en tijdens deze nummers ogenschijnlijk een dienende rol voor de zanger vervult. Dat is bij de nummers met Chiel Pos wel anders.

Het 100 minuten durende optreden zou zich een dag later dus herhalen. Met dezelfde setlist, maar wel in een totaal andere, uitgelaten sfeer. Samen met het publiek maakte de band er een feestje van in een bomvol Panama en die sfeer ontbreekt op de dvd. Het publiek zit er wel erg braaf bij, terwijl op het podium toch zeer uitgelaten wordt gespeeld. Jammer dat beide avonden niet zijn geregistreerd, want dan was de keuze snel gemaakt. Het geluid (MPEG 2.0, 320 kbps) is transparant en niet te vol. Op de schijf staan geen extra’s, maar wel een introtekst ondersteund door (nieuwe?) muziek van de band, alhoewel ik ook meen een oude demo- of instrumentale versie van It’s Only Just Begun te horen. Het boekje is simpel uitgevoerd en bevat foto’s van beide avonden. Deze in eigen beheer uitgebrachte dvd is een prachtig document van een groep die altijd zei nooit meer bij elkaar te komen, maar de verleiding was toch te groot. Gelukkig maar, want waartoe dat heeft geleid, toont dit product (alleen te bestellen via www.solutionmusic.nl in volle glorie. Een compact optreden zonder lange individuele solo’s, die de eigenzinnige en smaakvolle muziek van Solution onderstreept. Een registratie waarmee de band weer 23 jaar vooruit kan.

Wouter Bessels

Send this to a friend