Soma White

Soma White

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Polen
Label: eigen beheer
Website en luistermogelijkheid: http://www.somawhite.com
Tracklist
The Mind Parasite (8:34)
Pure Nonsense (5:46)
On The Shore (8:46)
Better Reality (13:31)
A Day To Overcome (6:04)
Travel Story (8:46)
Re-Hope (5:50)
Grateful (8:11)
Respect – A Tribute For Nature (3:47)
Marek Chudzikiewicz: gitaar
Robert Majewski: basgitaar
Piotr Pastwa: gitaar
Krzysztof Szymczak: drums
Pawel Wysocki: toetsen
Hania Zmuda: zang

Met medewerking van:
Dar G.: stem op The Mind Parasite
Soma White (2013)

Soma White is een nieuwe groep uit Polen. Zo, nu haken er wellicht veel lezers af…

De achterblijvers zou ik vooral willen uitnodigen zo spoedig mogelijk naar de website van Soma White te gaan. Leg daar je oor eens te luister bij het mediaspelertje. Zet tijdens het luisteren vooral je geest wagenwijd open. Schroom niet daarna de facebook pagina van Soma White te bezoeken en op ‘vind ik leuk’ te klikken. Op het moment van schrijven telde de groep immers nog maar 295 likes. Het is ook de reden dat ik het in deze recensie kort houd.

Ben je er nog? Heb je deze recensie nog niet weg geklikt? Dan nodig ik je uit om verder te lezen.

Soma White speelt een lastig te duiden mix van avant garde prog (noem het kunstzinnige prog), elektronische muziek en wereldmuziek, vermengt met snufjes metal. De zang wordt voor rekening genomen door Hania Zmuda. Ook zij heeft een vrij uniek stemgeluid. Regelmatig komt ze theatraal uit de hoek met soms gesproken teksten. Met een beetje goede wil en ruimdenkendheid kan je in haar zang iets van Grace Jones en Petronella Nettermalm (Paatos) horen.

De groep heeft in zijn composities de gewoonte om kleine, soms minimalistische, opgezette stukken af te wisselen met muren van geluid. Ook de vocale bijdragen van Zmuda zijn net dat beetje anders dan je gewend bent. Het album kent tal van onverwachte wendingen en een scala aan sferen. Het feit dat de groep twee gitaristen heeft, spreekt wellicht boekdelen. Maar verrassender is nog het subtiele gebruik van een trits aan elektronica door Pawel Wysocki. Niet zelden resulteert dit in drukke en volle muziek die weinig ruimte openlaat. Het is niet alleen bijna onmogelijk om de nummers apart te bespreken. Het is ook nog eens zinloos. Het zou het verrassingseffect alleen maar wegnemen. En uiteindelijk is dit album ook zo bedoeld: luister en ontdek je eigen betere werkelijkheid.

Dat we hier te maken hebben met een absoluut buitenbeentje, komt ook tot uitdrukking in het unieke ontwerp van de cd-verpakking. Soma White heeft met dit debuutalbum een van de meest bijzondere en originele albums afgeleverd dat ik in jaren heb gehoord.

Diegenen die er nog steeds zijn, kunnen in dit mini-interview meer over Soma White te weten komen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend