Somniae Status

Cassandra

Info
Uitgekomen in: 2004
Land van herkomst: Italië
Label: Adrenaline Records
Website: http://www.somniaestatus.com/
MySpace: http://www.myspace.com/somniaestatus
Tracklist
At The Gates Of Heaven (0:57)
Oracle Dream (6:55)
Pleasure Essence (5:54)
Nowhere Run (5:51)
Where My Thoughts Sleep (6:55)
Tongues Of Flame (5:12)
Cassandra (5:14)
Alex Danieli: elektrische gitaar
Breeze Danieli: zang, achtergrondzang
Randy Mion: elektrische gitaar
Fabio Tumiati: drums, percussie
Andrew Vekk: bas
Echoes (2007)
Cassandra (2003)

Het Noord-Italiaanse Padua (of Padova) heeft een rijke historie die teruggaat tot de tweede eeuw voor Christus. Deze stad wordt wel gezien als de economische hoofdstad van Venetië en is tevens één van de belangrijkste kunststeden van Italië. Somniae Status probeert op muzikaal gebied een bescheiden bijdrage te leveren aan dit culturele erfgoed.

Deze vijf man sterke band vindt zijn oorsprong in 1996 en is in de beginjaren voornamelijk actief als coverband. Het repertoire bestaat uit songs van Iron Maiden en Queensryche. Na de release van een promo-cd in de zomer van 2002 wordt de band opgemerkt door de talentscouts van Adrenaline Records, hetgeen uitmondt in een platendeal. Het eerste resultaat van deze samenwerking is “Cassandra”, het debuutalbum dat in juli 2003 het levenslicht ziet.

Het begint meer regel als uitzondering te worden, ook “Cassandra” is een conceptplaat. Nog even en je valt als groep pas ècht goed op als je een ‘normaal’ album aflevert! Het verhaal is gebaseerd op de mythe van de Trojaanse zieneres Cassandra, een dame met voorspellende gaven die echter door haar omgeving niet werd geloofd. Uiteindelijk raakt zij verstrikt in haar eigen visioenen. Het verhaal wordt met opzet in de ikvorm verteld zodat de lezer/luisteraar (m/v) zich kan identificeren met de karakters.

De cd is geproduceerd door landgenoot Alex De Rosso (gitarist van Dokken). Een echte topprestatie heeft hij hier niet geleverd want het klinkt allemaal behoorlijk kaal en leeg. Nog droger dan de humor van een Herman Finkers of Hans Dorresteijn, voor zover dat mogelijk is. Een ander punt van kritiek is de korte speeltijd van slechts 37 minuten. Dat kan toch echt niet meer in dit digitale tijdperk, tenzij je het een mini cd noemt en de vraagprijs daaraan aanpast.

Belangrijkste handelsmerk van Somniae Status is zonder twijfel de gitaartandem Randy Mion en Alex Danieli, de strijders van het eerste uur. Dit duo is verantwoordelijk voor alle teksten en de muzikale hoofdlijnen. Hun gitaarsound doet wat denken aan die van Alex Zivojinovich, beter bekend als Alex Lifeson (Rush). Somniae Status’ stijl heeft raakvlakken met de technische metal en melodieuze hardrock, maar ook progressieve invloeden zijn de groep niet vreemd. Door het veelvuldig gebruik van dubbelloopse gitaarlijnen komt ook regelmatig de gedachte aan Iron Maiden op. Niet vreemd als je de ontstaansgeschiedenis van Somniae Status kent. Uiteraard ontbreken om dezelfde reden de Queensryche-invloeden niet.

“Cassandra” heeft zo zijn momenten, zoals het complexe Oracle Dream en het pittige Tongues Of Flame, maar heel overtuigend is het niet. Toch krijgt Somniae Status het voordeel van de twijfel omdat het talent wel hoorbaar aanwezig is. Bovendien streeft de groep naar originaliteit en dat verdient op zichzelf al een beloning. Een tweede plaat zal definitief uitsluitsel geven over de mogelijkheden van deze Italianen.

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend