Sonic Tool Box

A Space In time

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Denemarken
Label: Excess Records
Website (weblink): http://www.excess-records.com/
Website artiest: http://sonictoolbox.com/
Tracklist
Your New World Order (5:11)
When You Go For The Rich (4:50)
I Can Do It (5:05)
Love Your Life (7:30)
A Space In Time (6:17)
Wonderful Time (4:13)
I Leave It All Behind (6:03)
A Light Song (4:20)
Bonus Track:
Big Cigars (5:01)
Lars Boutrup: zang, toetsen, gitaar, basgitaar
Michael Miller: drums, percussie, toetsen
Met medewerking van:
Kasper Damgaard: gitaar
Juruda Brendtsen: achtergrondzang (3, 7)
A Space In Time (2017)
In The Games Of Love (2014)

Sonic Tool Box is een Deens duo dat bestaat uit de muzikanten Lars Boutrup en Michael Miller. Eerstgenoemde neemt de zang voor zijn rekening evenals de toetsen, de gitaar en de basgitaar; de ander verzorgt de drums en bespeelt ook nog wat toetsen. De twee kennen elkaar uit de jaren ’80 toen ze samen in diverse bandjes zaten. De laatste jaren hebben ze hun krachten weer gebundeld met als resultaat het hier besproken “A Space In Time”, inmiddels alweer hun tweede album. De cd bevat negen nummers die te samen meer dan drie kwartier duren. Qua stijl is het allemaal niet al te enerverend. De heren maken muziek die diepgeworteld is in de jaren ’80 en ‘90, een combinatie van donkere dreampop, niet al te heftige hardrock, elektronische muziek, een beetje new wave en dat alles gestoken in een proggy jasje. Het zou over de gehele linie wat flitsender mogen, op zich is het materiaal namelijk dik in orde.

Wie Boutrup kent van zijn instrumentale “Music For Keyboards”-albums, (ik heb er twee gerecenseerd voor deze site) weet dat de man uitstekend kan componeren en dat hij z’n nummers ook prima kan uitvoeren. Hoe groot het aandeel wat dat betreft van Miller is laat zich raden. Het doet er ook niet toe.

Waar het album helaas tegenop moet boksen is het feit dat je als luisteraar regelmatig denkt: waar ken ik dit van? Ook de wat monotone praat-zingstem van Boutrup doet daar geen goed aan. Soms klinkt hij als Brad Roberts van Crash Test Dummies en in bijvoorbeeld Love Your Life is hij helemaal in de Jim Kerr (Simple Minds)-modus bezig. Elders is Tears For Fears dan weer goed vergelijkingsmateriaal en zo is het hoppen van het één naar het ander.

Toch heeft een goed gevoel de overhand. Het orgel in opener Your New World Order is lekker en de hakkende gitaar in When You Go For The Rich geeft de juiste zonnestralen aan waardoor het album niet verzandt in te veel donkerte. De gitaarsolo van gastmuzikant Kasper Damgaard in Love Your Life laat het album werkelijk ontploffen in pracht en ga zo maar door. Als uitzondering moet dan wel het lome I Leave It All Behind genoemd worden, aangezien het nummer niet vooruit te branden is. Het reguliere album sluit af met A Light Song, een mini-anthem die gebaseerd is op een sterke meezingmelodie. Het is typisch zo’n plaatafsluiter die je een goed gevoel over het album bezorgt.  Als bonustrack is daar Big Cigars, een instrumentale pot toetsen extravaganza met veel indringende brass akkoorden. Het is een springerig stukje muziek dat eigenlijk niet zo goed bij de rest past, we zullen er maar niet over vallen.

Al met al is het goed om te horen dat Lars Boutrup met verschillende bands actief is. De muziek van Sonic Tool Box mag dan in mijn optiek gelden als niet zo flitsend, “A Space In Time” verdient het zeker om beluisterd te worden.

Dick van der Heijde

Send this to a friend