S.O.T.E.

Reasons

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: Musea Records
Website: www.sote.nl
Tracklist
1980 (Reason) (5:19)
2005 (Alone) (6:30)
1949 (Lacrimosa) (1:18)
1953 (Natural) (4:41)
1993 (Countdown) (8:17)
2007 (Wind) (1:58)
1962 (Too) (6:30)
1965 (Breath Of Life Pt.1) (6:39)
1965 (Breath Of Life Pt.2) (3:58)
2000 (Vaguely) (7:22)
1960 (One) (7:00)
1964 (Tree) (6:46)
1997 Change) (11:56)
Peter H. Boer: basgitaar, zang
Emile Boellaard: drums, zang
Gerton Leijdekker: gitaar, zang, toetsen
Reasons (2008)
Time To End (2003)
Time Rearranged (2000)
About Time (1995)
Songs Of The Exile (1993)

This album was written with the progressive style in mind; meaning it should by definition evolve…Tijd is een relatief en absoluut begrip. Zij vliegt dan wel kruipt voorbij, is onontkoombaar en onbarmhartig, discrimineert niet, geeft, neemt, heelt en is eeuwigdurend. Het Nederlandse en inmiddels 15 jarige S.O.T.E. is meer dan gefascineerd door het begrip tijd daar het met “Reasons” zijn vierde album op rij heeft afgeleverd waar tijd het centrale thema vormt.

The storyline is dedicated to those who loose themselves in time prematurely. Om maar met de deur in huis te vallen, “Reasons” is een album waar je kippenvel van krijgt en, tijd zal het leren, wellicht een klassieker. De songs kennen een enorme diepgang, muzikaal en tekstueel en hebben behoorlijk wat tijd nodig eer je er ‘iets’ mee hebt. Dat heeft overigens mede te maken met de tijdsduur van 80 minuten op één schijfje.

Toegeven, de eerste 3 a 4 keer dat je naar “Reasons” luistert voel je een beperkte doch zekere weerzin. Waar dat precies aan ligt is moeilijk te zeggen maar het zal zeker te maken hebben met de loodzware composities en de gekwelde vocalen. Deze vocalen doen denken aan Ozzy Osbourne en klinken eigenlijk niet écht prettig. Net als Geddy Lee bijvoorbeeld. Tot je eraan gewend bent. Muzikaal gezien vallen de songs soms in op een manier die je doet huiveren. Zet 2005 (Alone) maar eens op (of veel vaker wat mij betreft) en hoor de gelijkenis met de David Bowie song Sons Of The Silent Sge van het album “Heroes” uit 1977. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik bij eerste beluistering van dit nummer ook een beetje in elkaar kroop maar sinds jaar en dag is dit nu één van mijn favorieten. Zo mag je de kennismaking met S.O.T.E. ook verwachten. Je moet je ergens overheen zetten. Maar doe jezelf een plezier en neem die moeite want er wacht je een ervaring die je een leven lang bij zal blijven.

Drowning in ideas never my approachMuzikaal gezien put S.O.T.E. uit een bekende bron. Elke noot ademt de vooral oude Rush stijl. Luister naar de gitaar-riff op 1993 (Countdown). Daar heb je er weer zo een zul je misschien denken. Denk wat je wilt, maar wat hier met deze stijl wordt gedaan is niet misselijk. Vergeet een copy cat als Tiles en stel je een band voor die Rush zo in het DNA heeft dat geen sprake is van een kopie. Men absorbeert die unieke en ijzersterke sound, componeert er ingenieuze songs bij, bedenkt een diepzinnig concept, koppelt dit aan een perfecte instrumentbeheersing en voorziet het tenslotte van een mix en mastering om van te watertanden. Deze band speelt op een akelig hoog niveau, of je nu naar de bas (tip: 1953 (Natural)), gitaar of drums luistert, elke noot klopt. Tot en met de functioneel ondersteunende toetsen toe.

The flesh is strong and the mind is weakOm te voorkomen dat zelfs doorbijters voortijdig afhaken worden zware composities steeds op tijd afgewisseld met lichtere, stemmige, instrumentale tracks. Hoewel deze van korte duur zijn merk je dat je ademhaling direct rustiger wordt en een gelukzalig gevoel zich van je meester maakt. Als een koud glas water na een fysieke inspanning. Heel veel sfeer is ook te horen op de instrumentale songs 1964 (Tree), 1965 (Breath Of Life Pt.2) en het lange, meesterlijk opgebouwde 1997 (Change). Can I prepare for something like this at all?Het antwoord op bovenstaande vraag is: Nee. Sterker, “Reasons” is heel toevallig bij mij terecht gekomen en zou eigenlijk gerecenseerd worden door mijn gewaardeerde collega Casper. Zo zie je maar, belangrijke gebeurtenissen in je leven plan je niet maar overkomen je. Casper, je hebt er één van mij tegoed!

Govert Krul

Send this to a friend