Sound Of Contact

Dimensionaut

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Vereningd Koninkrijk
Label: InsideOut Music
Website: www.soundofcontact.com
Luisteren kan via: www.youtube.com/soundofcontact
Tracklist
Sound Of Contact (2:05)
Cosmic Distance Ladder (4:43)
Pale Blue Dot (4:44)
I Am Dimensionaut (6:24)
Not Coming Down (6:01)
Remote View (3:54)
Beyond Illumination (5:53)
Only Breathing Out (5:56)
Realm Of In-Organic Beings (2:52)
Closer To You (5:05)
Omega Point (6:29)
Möbius Sleep (19:35)
I – In The Difference Engine
II – Perihelion Continuum
III – Salvation Found
IV – All Worlds All Times
Simon Collins: drums, zang
Dave Kerzner: toetsen, zang
Met medewerking van:
Matt Dorsey: gitaar, basgitaar
Kelly Nordstrom: gitaar, basgitaar
Hannah Strobart: zang op Beyond Illumination
Dimensionaut (2013)

Het gebeurt niet vaak dat er zo reikhalzend naar een debuutalbum wordt uitgekeken als naar dit album van Sound Of Contact. Want als je de zoon bent van de legendarische Phil Collins bent én je kondigt aan dat je een progalbum gaat uitbrengen, dan rijzen de verwachtingen vanzelf de pan uit. Simon Collins bracht eerder al een drietal soloalbums uit die niet heel veel stof deden opwaaien. In 2006, tijdens de “Turn It On” tournee van Genesis, ontmoette hij toetsenist Dave Kerzner (bekend van de Thud and Giraffe band, de begeleidingsband van de overleden Kevin Gilbert). Ze bleken passie voor de muziek van Genesis en science fiction gemeen te hebben.

Als een ode aan Genesis maakten de mannen een eigen versie van Keep It Dark van het Genesis album “Abacab”. Het werd afgespeeld voorafgaand aan het laatste Genesis optreden in Los Angeles. In 2010 begon de band, aangevuld met Matt Dorsey en Kelly Nordstrom, al met schrijven en opnemen van dit album. Tussendoor nam het duo Collins Kerzner ook het nummer Suppers Ready op voor het “Genesis Revisited 2” album van Steve Hackett.

Dat beide mannen zich hebben later inspireren door Genesis staat buiten kijf. Dit album zou wat dat betreft ook “Duke’s Return” kunnen heten. De geest van de Genesis albums “Duke” en “Abacab” waait heerlijk door dit album heen. Maar ik moet er meteen bij zeggen dat het nergens ‘gejat’ aanvoelt. Deze mannen weten heel goed welke kant ze op willen. Dit album mag gerust het predicaat ‘sensationeel’ opgeplakt krijgen.

De sfeervolle opener Sound Of Contact doet nog vermoeden dat we met een Steven Wilson album te maken hebben. Maar in het instrumentale Cosmic Distance Ladder wordt het over een andere boeg gegooid. Het ontpopt zich tot een heerlijk bombastisch nummer dat zonder moeite op het Genesis album “Duke” zou passen. Het drumwerk is hier helemaal geweldig, het moge duidelijk zijn dat de drumgenen netjes van vader op zoon zijn overgegaan. De tempowisselingen zijn strak, evenals het lekker felle gitaarspel. Doe je gordel maar om, want de band heeft nog veel meer in petto.

I Am Dimensionaut begint als ballad maar groeit uit tot een heerlijk bombastisch prognummer met een pakkend refrein. Het vette bas- en drumwerk zorgen voor een heerlijke basis waar de toetsen lekker door heen verweven worden. Hoe Genesis wil je het hebben? Hier valt ook op hoe sterk de stem van Simon op die van zijn vader lijkt. Ik liet het nummer aan een collega horen, die helemaal niet van ‘onze’ muziek houdt en zij vroeg welk nummer van Phil Collins dit was. Ook Not Coming Down, wat de eerste single van het album zal worden, heeft een prachtige melodie en wederom een refrein dat je keer op keer wil meezingen. Beyond Illumination is een duet tussen Collins en Hannah Strobart. Strobart is bekend van The Wishing Tree waarin ze samen speelt met Steve Rothery (Marillion). Ook hier zijn de zanglijnen zo mooi; hard draaien is hier het beste devies. De zwevende toetsen van Dave Kerzner  geven het nummer iets extra’s.

Een van mijn favorieten is het prachtige Closer To You. Een ballad die zo op een van de latere Genesis albums had gepast. Weer vraag je je af of het echt niet Phil Collins is die hier zingt. Het nummer houdt zijn ijzersterke eenvoud, maar wordt wel steeds verder opgebouwd tot grootste proporties. Beter wordt dit nummer ook als single uitgebracht, dit nummer heeft alle ingrediënten om uit te groeien tot een kneiter van een hit!

Als laatste heeft de band nog een epic van dik 19 minuten op het menu staan. Het eerste deel lijkt weer rechtstreeks van “Duke” af te komen. Het tweede deel is feller en krachtiger met heftig drumwerk en zwaardere gitaarriffs. Het laatste deel laat weer een sterker naar Genesis gelijkende sound horen met een hoofdrol voor de toetsen. Toch vind ik de band sterker in de kortere nummers.

Ik ben geneigd om te roepen dat Genesis terug is in nieuwe vorm. Maar deze band verdient het om als zelfstandig gezien te worden. Wat ik zeker weet is dat veel, heel veel progliefhebbers bijzonder gelukkig met een album als dit zullen zijn. Een zeer indrukwekkend debuutalbum die een zeer groot publiek verdient. Alle lof voor dit fantastische album!

Maarten Goossensen

CD:
Koop bij bol.com

2LP + CD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend