Special Experiment

Fortune Memories

Info
Uitgekomen in: 2002
Land van herkomst: Duitsland
Label: eigen beheer
Website: http://www.special-experiment.de/
Tracklist
Kiss Of A Vampire (5:29)
Centre Opti Fuga (5:23)
Fortune Memories (5:07)
Night Over Marakesh (6:40)
King Of Twilight (4:34)
Dark Angel (7:18)
Ametyst Eye (5:51)
Crystal Lake (4:58)
Dzidek Marcinkiewicz: elektrische piano, synthesizers, toetsen, akoestische gitaar
Met medewerking van:
Nasir Gencer: sax
Joseph Kappl: bas
Daniel Seebass: bas
Frank Tienemann: solo- en slaggitaar, akoestische gitaar, drums
Janine Tienemann: achtergrondzang
Carsten Witte: drums
Fortune Memories (2002)

Special Experiment is eigenlijk Dzidek Marcinkiewicz. Weliswaar krijgt hij op deze instrumentale cd medewerking van een flink aantal muzikanten maar hij is de drijvende kracht achter dit studioproject. Hij tekent voor alle composities en de productie. Wie is deze Marcinkiewicz? Hij is een geboren Pool die al de helft van zijn leven (twintig jaar) in Duitsland vertoeft. Dzidek is een zeer ervaren toetsenist met een schat aan bühne-ervaring met tal van bands. Bovendien heeft een studio voor hem ook nauwelijks nog geheimen. Dat is goed te horen op “Fortune Memories”, want de productie is om door een ringetje te halen. Een helder, open geluid waarin alle instrumenten bijzonder goed tot hun recht komen. Heel prettig om naar te luisteren.

Zoals gezegd, het album is volledig instrumentaal maar gelukkig ligt de nadruk volledig op de nummers. Geen oeverloos gefreak, zoals vaak gebeurt op instrumentale cd’s, maar alles in het teken van de composities, acht in getal.

De stemming zit er meteen lekker in met het spetterende Kiss Of A Vampire. Heerlijke duels tussen de toetsen en gitaren en voorzien van ijzersterke melodielijnen, een beetje in de Ayreon-stijl. Eigenlijk meteen de klapper van deze cd. Het navolgende Centre Opti Fuga gaat vrolijk verder in de, door Kiss Of A Vampire, ingezette progmetal-stijl. Het begin is rustig, maar al snel trekken de gitaren fel van leer. Ook het toetsenwerk is heel fraai te noemen. Titelnummer Fortune Memories blijft enigszins achter, het slot is uitermate boeiend maar de gitaarriffs zijn te simpel en voorspelbaar. Hierna volgt het sfeervolle Night Over Marakesh, dat, zoals de titel al doet vermoeden, een Oosterse ondertoon heeft. Na het bombastische, vlotte King Of Twilight komt het keerpunt op deze cd.

De laatste drie songs gaan, wat mij betreft helaas, meer richting fusion. Dit geldt met name voor het ingetogen en relaxte Dark Angel. Overigens, het laatste gedeelte van Ametyst Eye is toch wel weer behoorlijk indrukwekkend, dat geldt vooral voor de gitaristische uitspattingen. Gitarist Frank Tienemann verdient sowieso alle lof voor zijn inbreng. Met het rustige Crystal Lake, met sterk akoestisch gitaarwerk, wordt een punt gezet achter “Fortune Memories”.

Een album wat door de bank genomen voortreffelijke staaltjes van muzikale klasse laat horen. Overtuig jezelf. Op de website van Special Experiment kun je al vast wat geluidsfragmentjes beluisteren om een indruk te krijgen van dit project.

Joost Boley

Send this to a friend