Special Providence

Essence Of Change

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Hongarije
Label: Giant Electric Pea
Website: http:// specialprovidence.eu
Tracklist
Awaiting The Semicentennial Tidal Wave (4:19)
Surprise Me (5:36)
Kiss From A Glacier (4:40)
Northern Lights (3:58)
Atlas Of You (4:21)
I.R.P. (Interstellar Robotic Pilgrim) (4:23)
Darkness (3:43)
Gas Giants (7:03)
bonus track:
Testing The Empathy (6:07)
Attila Fehervari: basgitaar
Zsolt Kaltenecker: toetsen
Marton Kertesz: gitaar
Adam Marko: drums
Met medewerking van:
David Maxim Micic: niet nader gespecificieerde solo op Gas Giants
Zoltan Scery: toetsen op Testing The Empathy
Essence Of Change (2015)
Soul Alert (2012)
Labyrinth (2008)
Space Cafe (2007)

Special Providence is een instrumentale band uit Hongarije en “Essence Of Change” is alweer hun vierde cd, dit keer opgepikt door het gerenommeerde label Giant Electric Pea, voornamelijk bekend door IQ. Nadat de eerste twee albums geruisloos zijn verschenen, kwam er bij “Soul Alert” wat meer aandacht, en staan ze geboekt op allerlei festivals.

Nu ken ik de vorige cd, noch de eerste twee cd’s niet, maar in weerwil van de titel van de plaat ben ik niet overtuigd van enige verandering en gezien de titel van het liedje Surprise Me, ook niet enorm verrast.

Dat is ook een beetje inherent aan de stijl, zo lijkt me. Special Providence brengt een soort progmetal met sterke jazzinvloeden. Dat klinkt allemaal als een klok en de technische bagage van de vier heren is zonder meer voortreffelijk, maar ik begrijp niet goed de essentie van een release als deze, om de titel maar weer eens te parafraseren.

De Hongaren doen dus eigenlijk precies wat je verwacht. In elke compositie leggen ze een thema vast, een overigens vaak zeker niet onaardige melodie, waarna de toetsenist en gitarist er een beetje mee aan de haal gaan. Soms verliezen ze zichzelf daar flink in, en dan is het prettig om te constateren dat met name gitarist Marton Kertesz een groot talent is, zodat een track als Kiss From A Glacier nog door te komen is. Ik ben helaas niet heel dol op drummer Adam Marko, blijkbaar afkomstig uit de metal-hoek, die alles lijkt dicht te timmeren en de overgebleven ruimten ook nog eens opvult met cimbalen.

Maar ja, wat moet je ook eigenlijk met een substijl als deze. Veel meer dan wat thema’s neerzetten en die dan of uitwerken of daar juist een nieuw thema tegenoverstellen, kan je niet doen. Het is ook moeilijk te bepalen welke track is als sterkste zou kiezen, omdat dat meer over mijn smaak zegt dan een werkelijk goed oordeel betreft. Ik zou echter kiezen voor Atlas Of You en vooral omdat ik de basismelodie leuk vind klinken en de gitaarexercitie met percussieachtergrond halverwege interessant vind.

Stilstand of achteruitgang is voor de leden geen optie, zo las ik ergens. Het spijt me daarom te moeten constateren dat “Essence Of Change” een beetje inwisselbaar is. ‘De enige constante factor in het leven is verandering zelf’ schrijven ze in het boekje, maar het komt gezien de muziek ongeloofwaardig over. Slecht is de muziek zeker niet, daarvoor is het technische vernuft te hoog, maar echt interessant wordt het nergens.

Markwin Meeuws

Send this to a friend