Splinter

Reflections

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: http://www.splinteronline.com/
MySpace: http://www.myspace.com/splinteronline
Tracklist
Twist Of Fate (5:59)
Reflections (9:26)
Above All Things (4:34)
Menno Broer van Dijk: toetsen, zang
Marcel Everts: basgitaar, baspedalen, zang
Ron Hoekstra: zang
Didier Kerckhoff: gitaar, zang
Berry Vink: drums, zang
Dreamers (2007)
The Devil's Jigsaw (2004)
Reflections ep (2003)
Luchtkastelen ep (2001)

 

Soms heb je nog wel eens het idee dat bands als Spock’s Beard en Transatlantic ver van je af staan en voor onze Hollandse bands onbereikbaar zijn. Totdat je plotseling bemerkt dat er in ons eigen kikkerlandje van tijd tot tijd een band van zich laat horen die dezelfde dynamiek in zich heeft. En daarmee doel ik dan op de nieuwbakken band Splinter. Op de mini-cd “Reflections” staat een drietal zelf gecomponeerde nummers die lekker in het gehoor liggen. Gezegd moet worden dat Spock’s Beard en Transatlantic inspiratoren moeten zijn geweest om juist deze muziekstijl op te pakken. Maakt niets uit, de nummers die je voor de kiezen krijgt zijn van hoogstaande kwaliteit.

De progressieve rockband uit Zutphen kreeg mij meteen al te pakken op het moment dat de eerste tonen van Twist Of Fate in werd gezet. Een up-tempo nummer dat een krachtig middenstuk heeft. De stem van zanger Ron Hoekstra neigt aardig naar dat van Neal Morse en is zeer aangenaam om naar te luisteren. Technisch gezien lijkt de band blindelings op elkaar ingespeeld.

Het prominent aanwezige orgelgeluid en samenspel met gitaar is geweldig. Zeker op het lange titelnummer Reflections wordt dit aardig uitgebuit. Ze weten in ieder geval de vaart er goed in te houden en het geheel blijft boeien tot het eind van de cd. Tempowisseling en inventiviteit gaan hand in hand samen. Ook het assortiment synthesizergeluiden wordt goed opengetrokken. Het einde had van mij wel wat spectaculairder gemogen maar over het geheel genomen een prima nummer.
Above All Things
is gewoon een mooi nummer te noemen. Er zit van alles in, zoals mooie harmonieuze samenzang, een korte synthesizersolo en een scherpe gitaarsolo.

Wat mij betreft is dit debuut van Splinter absoluut geslaagd. Ik zie echt uit naar een “maxi” cd van dit vijftal en wil ze zeker een keer live aanschouwen. De productie is eveneens van geslaagde kwaliteit en komt zeer professioneel over. Ik denk dat Splinter de juiste koers vaart en ons zeker nog zal verrassen en overrompelen met hun progressieve rockmuziek.

Ruud Stoker

Send this to a friend