Star One

Live On Earth

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Nederland
Label: Inside Out
Website: http://www.ayreon.com/
Tracklist
Cd 1
Lift Off (1:34)
Set Your Controls (6:19)
High Moon (5:28)
Dreamtime (2:55)
Eyes Of Time (3:50)
Songs Of The Ocean (5:59)
Dawn Of A Million Souls (5:17)
The Dream Sequencer (6:03)
Into The Black Hole (11:28)
Actual Fantasy (1:26)
Valley Of The Queens (3:23)
Cd 2
Isis And Osiris (8:48)
Amazing Flight In Space (8:00)
Intergalactic Space Crusaders (5:15)
Castle Hall (4:58)
The Eye Of Ra (9:16)
Starchild (9:22)
The Two Gates (14:35)
Dvd
Lift Off, Set Your Controls, High Moon, Dreamtime, Eyes Of Time, Songs Of The Ocean, Dawn Of A Million Souls, The Dream Sequencer, Keyboard solo, Into The Black Hole, Actual Fantasy, Valley Of The Queens, Isis And Osiris, Amazing Flight In Space, Bass Solo, Intergalactic Space Crusaders, Castle Hall, The Eye Of Ra, Starchild, The Two Gates
Extra
Photo Gallery, Behind The Scenes, Space Truckin', Intergalactic Laxative, Dreamtime (door Edward Reekers)
Joost van den Broek: toetsen
Arjen Lucassen: gitaar
Peter Vink: basgitaar
Ed Warby: drums
Vocalisten:
Russel Allen
Floor Jansen
Irene Jansen
Robert Soeterbroek
Damian Wilson
Speciale gasten:
Ewa Alberding: fluit
Edward Reekers: zang op Dreamtime
Live On Earth (2003)
Space Metal (2002)

star-one-live-on-earth-dvd.jpg

Het progmetalproject rond Arjen Lucassen (Ayreon) is een heuze trilogie geworden. Eerst kwam het geweldige album “Space Metal” uit (zie recensie), vervolgens gaf Lucassen met de sterrencast een aantal concerten (zie verslag) en als klap op de vuurpijl is hier dan de dubbel live-cd compleet met dvd!

Het geheel is opgenomen in Lucky en Co te Rijssen tijdens de Star One-tour. Op deze dubbelaar staan maar liefst achttien nummers, hoofdzakelijk van het Star One-album, maar ook nummers van “Into The Electric Castle”, “The Dream Sequenzer”, “Flight Of The Migrator” en “Actual Fantasy” vind je terug op dit album. Cruciaal bij een live-album is de productie en zoals je van Lucassen mag verwachten, is deze perfect. De instrumenten zijn goed te onderscheiden van elkaar en het geheel klinkt als een klok.

Naast een goede productie is ook het publiek heel belangrijk. Het publiek in Rijssen is super enthousiast en geeft een meerwaarde aan deze live-cd. Bij het meezingen op Songs Of The Ocean en de hartverwarmende ovatie bij het voorstellen van de band op The Two Gates zijn van die typische kippenvelmomenten. Ik kan me voorstellen dat de mensen die de concerten gemist hebben, vooral benieuwd zijn naar de uitvoeringen van de diverse Ayreon-nummers. Daar kan ik heel kort over zijn: die zijn stuk voor stuk geweldig. Vooral Dawn Of A Million Souls (met een zeer sterk zingende Russel Allen), Into the Black Hole (waarin Damian Wilson de stem van Iron Maiden-zanger Bruce Dickinson doet vergeten) en Isis And Osiris (met mooie zang van Floor Jansen) zijn zeer sterk.

De promo bestond alleen uit de dubbel live-cd, maar de dvd was snel van een collega geleend. Het was in eerste instantie niet de bedoeling dat er een dvd zou komen, maar toen Lucassen de beelden had gezien was hij om. De beeldkwaliteit is prima. Soms zijn de close-ups erg donker en zie je soms niet op wie er ingezoomd is, maar voor de rest is het genieten. Op de dvd is goed te zien dat de podium- en lichtshow uitstekend verzorgd was, het maakt van het geheel echt een spektakel, ook omdat het spelplezier bij de mensen op het podium van je beeldscherm spat.

Het geheel is met maar twee camera’s vastgelegd, maar dat zie je nergens aan af. Close-ups en totaaloverzichten wisselen elkaar soepel af en het geheel is prettig om naar te kijken. In tegenstelling tot de cd, is op de dvd wel de bassolo van Peter Vink en de toetsensolo van Joost van den Broek te horen / zien. De solo van Vink wekte bij mij wel de nodige irritatie op. In het begin laat hij (te lang) horen dat basgeluiden in een soort loop terug laten komen heel erg leuk kan zijn, persoonlijk vind ik het erg flauw. Het laatste gedeelte van zijn solo laat hij gelukkig wel horen dat hij een zeer begenadigd basspeler is.

Van de extra’s is vooral het “Behind The Scenes” gedeelte leuk om te zien. Je ziet hoe de muzikanten oefenen in een kleine ruimte en hoe Damian Wilson en Russel Allen voor het eerst kennis maken (leuk). Verder is te zien hoe de vocalisten staan te oefenen in een klein halletje. Gebeurt niet vaak dat je zoveel talent op zo weinig vierkante meters ziet oefenen!

Ik kan gerust stellen dat het Star One-avontuur meer dan geslaagd is. Alle lof aan Arjen Lucassen!

Maarten Goossensen

2CD:
Koop bij bol.com

DVD + 2CD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend