Starbreaker

Starbreaker

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Frontiers
Tracklist
Die For You (4:05)
Lies (5:15)
Break My Bones (4:26)
Crushed (4:42)
Days Of Confusion (4:06)
Transparent (4:21)
Light At The End Of The World (4:03)
Cradle To The Grave (3:55)
Underneath A Falling Sky (4:25)
Turn It Off (4:14)
Dragonfly (3:26)
Save Yourself (3:54)
Fabrizio Grossi: basgitaar
Tony Harnell: zang, achtergrondzang
Magnus Karlsson: gitaar, toetsen
John Macaluso: drums
Starbreaker (2005)

Nooit gedacht dat een legendarische metalband als Judas Priest nog eens voorbij zou komen op een site als deze. Maar het gaat nu toch echt gebeuren. Sterker nog, het is zojuist al gebeurd! En waarom? Om de doodeenvoudige reden dat het stralende sterrencombo Starbreaker zijn naam heeft ontleend aan het gelijknamige nummer van Judas Priest.

En wie zijn dan die sterren? Allereerst begroeten we zanger Tony Harnell, die zijn grootste faam heeft verworven met de Noorse hardrocktrots TNT. Minstens even belangrijk is de inbreng van gitarist Magnus Karlsson, die normaliter zijn kunsten vertoont in de melodieuze metalband Last Tribe. Zijn naam is trouwens ook verbonden aan het project van Jorn Lande (Masterplan) en Russel Allen (Symphony X). Het duo Karlsson / Harnell is verantwoordelijk voor elf van de twaalf composities op “Starbreaker”. De resterende song is geschreven door de heren van de ritmesectie. Die bestaat uit de gekende bassist Fabrizio Grossi (o.a. Steve Vai en Nina Hagen), wiens naam als producer overigens nog groter is (o.a. Slash, House Of Lords en Glenn Hughes), en drummer John Macaluso. Deze gerenommeerde trommelaar is bekend van zijn werk met ARK, Yngwie Malmsteen en (hoe toevallig) TNT. Kortom, we hebben hier van doen met een illuster kwartet muzikanten. Zo’n veldbezetting schept natuurlijk altijd bepaalde verwachtingen.

Je moet echter geen zwaar progressief album verwachten, want dan kom je bedrogen uit. Wat Starbreaker wel op je afvuurt is een salvo van bijzonder aanstekelijke melodieuze metalsongs, waarin bij vlagen progressieve kogelsplinters terug te vinden zijn. De meeste van die splinters kom je tegen in het afwisselende Underneath A Falling Sky, waarin de toetsen lekker meedoen. Het sterk gedrumde Light At The End Of The World, het vet bassende Transparent en het ruw rockende Turn It Off kunnen in datzelfde laatje gestopt worden.

Voor de heavy ballade Days Of Confusion moet een apart vakje vrij gemaakt worden. Dit nummer heeft een gave melodie en een super refrein. Zo eentje dat je voorlopig niet kwijt raakt, dat zich stevig nestelt in je hoofd. Trouwens, de woorden van de vlotte opener Die For You blijven ook lang nagalmen. Dit aanstekelijke deuntje roept associaties op met de hitparadeklanken van The Rasmus. Wil je nog wat muzikaal meesterschap horen, dan biedt Dragonfly uitkomst. Dit instrumentale hoogstandje, de enige song uit de koker van Macaluso en Grossi, zal menig beginnend muzikant nederig maken. Wat een heerlijk drumwerk, wat een bonkige bas en wat een gitaarwerk. Prachtig! Er valt eenvoudigweg weinig aan te merken op dit smeuïge schijfje. De liedjes zijn uitstekend, Tony Harnell is in topvorm, de solo’s van Magnus Karlsson zijn verrukkelijk en de ritmesectie zorgt voor een uiterst comfortabel fundament.

De positieve klanken van “Starbreaker” maken het voorjaarsgevoel in je los. Je eventuele depressie verdwijnt als sneeuw voor de zon als je de prikkelende melodieën van Starbreaker uit je boxen laat schallen. Hier moet je haast wel vrolijk van worden.

Joost Boley

Send this to a friend