Starfish64

Refugees

Info
Uitgekomen in 2015
Land van herkomst: Duitsland
Website: www.starfish64.com
Beluisteren kan hier: http://www.starfish64.com/album/refugees-deluxe-version
Tracklist
Common Ground (4:51)
Horizons Change (4:14)
Territorial Waters (4:25)
A Sunken Island (7:23)
The Lost Boat (2:51)
Fire Ship (2:40)
Diaspora (5:41)
The Clouds That Pass The Crossing (2:12)
Bird Of Passage (1:53)
At The End Of The Pier (6:54)
Receding Recollection (5:03)
The Lost Boat (Single Remix) (3:18)
Dieter Hoffmann: zang, toetsen,gitaar en programmering
Jan Thiede: akoestische gitaar(1, 5, 6, 9 en 11) fluit (11)
Manuel Kassuhlke: piano en toetsen ( 2 en 10)
Christian Leuenberg: basgitaar ( 2 en 7) gitaar (7)
Domink Suhl: elektrische gitaar ( 2, 3, 4, 6, 10 en 11) basgitaar ( 2, 3, 4, 5, 6 en 11)
Simon Triebel: gitaar (3) toetsen (10)
Tobias Kassuhkle: basgitaar (8, 9 en 10)
Henrik Kropp: drums (10)
Refugees (2015)
The Lost Boat ep (2014)
The Half Life Of A Gleam (2012)
A Matter Of Gravity (2011)
The Doldrums Of Mr. Richman (2008)

Starfish64 is het project van de Duitse singer-songwriter Dieter Hoffmann dat samen met een aantal gastmuzikanten min of meer een band is. “Refugees”, het vierde album van het stel, is vijf jaar in de maak geweest en daar kan je op verschillende manieren over denken. Aan de ene kant zijn er gedurende die jaren ook nog twee cd’s en een ep van de band verschenen, aan de andere kant is de muziek dusdanig simpel dat de klus ook wel in een paar maanden geklaard had kunnen worden. Men komt vaak met een basis van kampvuurachtige akoestische gitaar of eenvoudige piano. Dit wordt dan netjes aangekleed met mooie bassen, lekkere orgelklanken en hier en daar een elektrische gitaarsolo of een stemmig stukje fluit. Echt verheffend wordt het nergens, temeer daar de meeste drums uit een doosje komen. We zullen het ermee moeten doen.

Wat dan wel goed is zijn de melodieën en hun toegankelijkheid. De meeste nummers  blijven met hun pakkende zanglijnen makkelijk dagenlang in je hoofd hangen en dat komt ook omdat de stem van Hoffmann zo aangenaam klinkt, denk een beetje aan Al Stewart. Dergelijke pluspunten zijn op de vorige albums niet van toepassing waardoor het naar mijn idee veel te brave “Refugees” beslist een stap voorwaarts is. Het is maar de vraag wat hier na enige relativering van overblijft. We zullen het zien.

“Refugees” is een conceptalbum met bootvluchtelingen als thematiek. Dat lag al jaren in de mind van Hoffmann besloten en heeft dus in principe geen connectie met de huidige drama`s op de Middellandse Zee. Wel hangt er een melancholieke sfeer over de muziek en dat is op z’n minst treffend te noemen. Het geheel ontbreekt het echter aan emoties als heldhaftigheid en victorie. Dáár ligt het grote minpunt van de cd: het is te soft allemaal. Toch weten nummers als A Sunken Island met z’n aardige toetsensolo, het wat desperate Diaspora en het zinderende At The End Of The Pier om het schip nog net drijvende te houden, om maar eens in maritieme termen te blijven. Echt kopje onder gaat men gelukkig nergens, al zijn het op single uitgebrachte The Lost Boat en het instrumentale Receding Recollection op het randje. Het ene is nietszeggend en het ander zegt nog minder.

Al met al verdient “Refugees” een aantal luisterbeurten. Daar zal het wat mij betreft echter wel bij blijven. Ik heb geen enkele keer de behoefte gehad m’n anker uit te gooien…

Dick van der Heijde

Send this to a friend