Status Minor

Dialog

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Finland
Label: Lion Music
Website: www.statusminor.com
MySpace: www.myspace.com/statusminor
Tracklist
Something More (5:17)
Out Of These Streets (5:38)
Stand And Think (3:54)
Masquerade (5:31)
Fade Away (6:23)
Machine (4:11)
Dialog (15:44)
Jukka Karinen: toetsen
Markku Kuikka: zang
Eero Pakkanen: basgitaar
Rolf Pilve: drums
Sami Saarinen: gitaar
Ouroboros (2012)
Dialog (2009)

Van mijn moeder heb ik geleerd nooit iets voor me uit te schuiven. Maar soms is dat erg verleidelijk, zeker als je niet geprikkeld wordt met iets wat je nieuwsgierig maakt, of je interesse wekt. Zo werkt dat natuurlijk ook met muziek. Dit album kan je wat mij betreft scharen onder de cd’s die leuk klinken, maar verder totaal inspiratieloos op je gehoor inwerken.

In het begin van het jaar 2003 komen de twee Finnen Sami Saarinen en Timo Hanhijoki bij elkaar om samen te jammen. De eerstgenoemde als gitarist, de tweede als drummer. Gedurende dat jaar worden een bassist (Marko Kolehmainen) en toetsenist (Jukka Karinen) toegevoegd aan de band. Het enige probleem lijkt de zanger te zijn, maar die wordt in 2005 gevonden. In de tussen liggende perioder is er verscheidene keren gewisseld van drummer, totdat Rolf Pilve definitief een plaatsje krijgt toegewezen in de band. Ook de bassist wordt vervangen, dat is Eero Pakkanen geworden.

Deze band brengt onvervalste prog-metal met knipoogjes naar bands als Mind’s Eye, Seventh Wonder en Evergrey. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik ook de albums van die bands uit Scandinavië niet frequent opzet, maar toch is er een wezenlijk verschil met Status Minor. De genoemde namen zijn mijns inziens namelijk in staat om de muziek spannend te houden door mooie composities en spannende gitaar riffs. In de meeste gevallen komen de genoemde voorbeelden wel wat origineler voor de dag. Die originaliteit is er namelijk niet te vinden bij Status Minur. Niet dat er geen riffs te vinden zijn, integendeel, ook hier worden ze driftig tentoongesteld, alleen klinkt het allemaal minder spannend en bijzonder.

Ondanks dit gegeven zijn er nog wel leuke momenten te vinden op dit album, al moet je even door de zure appel bijten voor je bij de aangename kern komt. De enige song die mij nog enigszins doet ontdooien is het zestien minuten durende nummer Dialog, waarmee de band gelijk ook het album afsluit. Hoewel het als een vervelende virtuoze track begint waarin de muzikanten eerst opzichtig tekeer gaan, begint het pas mooie vormen aan te nemen als zanger Kuikka inhaakt. Iedere muzikant maakt pas op de plaats, waardoor er toch nog een melodieus epos ontstaat. Had dat eerder gedaan, want dan was de kans wat groter dat ik de rest ook meer kon waarderen.

Zoals gezegd maakt zanger Markku Kuikka de muziek aantrekkelijk. Hij beschikt over een behoorlijke strot en kan de muziek daarmee upgraden. Hij presteert het om een moderne twist aan zijn typische AOR stem te geven. Zanger Kuikka geeft je dus een gegronde reden om deze cd toch eens te beluisteren.

Begrijp mij niet verkeerd. Voor een debuutalbum is dit zeker niet verkeerd. Deze Finse heren beschikken over potentie en kunnen een mooie toekomst tegemoet zien in de progmetal branche. Alleen zal er wat meer creativiteit en originaliteit in de songs gebracht moeten worden dan je op dit album kan horen. Het materiaal op dit album is voor een daverend succes niet origineel genoeg. Er zal in de toekomst uit een ander vaatje getapt moeten worden, wil deze band doorbreken en succes hebben. Ik hou het voor u in de gaten!

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Send this to a friend