Stefano Panunzi

Pages from the Sea

Tracklist
Which Trust? (5:50)
Not Waiving, but Drowning (5:30)
The Secret (5:16)
The Sea (6:24)
You and I (4:37)
Steel Wave (6:03)
Every Drop of Your Love (6:19)
Swimming to Sea (6:14)
I'm Feeling So Blue (5:49)
Those Words (Words Are All We Have) (5:16)
An Autumn Day (5:32)
The Sea Woman (4:23)
Stefano Panunzi: toetsen

Met medewerking van:
Robby Aceto: zang, toetsen, gitaar
Giacomo Anselmi: gitaar
Mike Applebaum: bugel
Cristiano Capobianco: drums
Peter Dodge: trompet
Luca Fareri: drums
Fabio Fraschini: basgitaar
Peter Goddard: zang
Sunao Inami: elektronica
Alessandro Inolti: drums
Jakko M. Jakszyk: zang
Nicola Lori: gitaar, basgitaar
Pat Mastelotto: drums
Stefano Petrocco: contrabas
Markus Reuter: Warr-gitaar
SiRenée: zang
Fabio Trentini: basgitaar
Pages from the Sea (2023)
Beyond The Illusion (2021)
A Rose (2019)
Timelines (2005)

Stefano Panunzi is afkomstig uit Italië en bekend als groepslid van Fjieri. Hij bracht al eerder soloalbums uit, met muziek die het best kan worden omschreven als een mix van ambient, jazz, prog en wereldmuziek met lome soundscapes. Toetsen bepalen de koers en de zang past zich aan datgene wat voorbij komt drijven aan.

Op zijn nieuwe album “Pages from the Sea” tapt hij andermaal uit hetzelfde muzikale vaatje en laat hij zich opnieuw omringen met vakkundige topmusici, waardoor de kwaliteit gegarandeerd is. Onder hen bevindt zich een waslijst aan bekende namen, waarvan uit de progscene de King Crimson-leden Jakko M. Jakszyk en Pat Mastelotto wel de bekendste zijn. De constante factor is de fretloze bas. Met gedempte tonen verankert de basgitaar zijn eigen melodielijnen als grondlagen stevig in de nummers. Hierdoor voelt het gehele album meer aan als jazz dan als rock.

Over het algemeen zijn de tracks op dit album compact en to the point met hier en daar een knipoog naar complexe ritmische toepassingen. De instrumentale stukken, zoals het King Crimson-achtige Which Truth, The Secret, Steel Waves en ‘I’m Feeling So Blue hebben allemaal een duidelijke fusion-aanpak. De ene keer worden ze gecombineerd met een interessante elektronische component,  dan weer met schitterende trompet- of bugelaccenten.

De zijdezachte vocalen van Tim Bowness zijn ditmaal overgedragen aan Jakko M. Jakszyk,  Peter Goddard, Robby Aceto en Sirenée, waardoor alle andere gezongen nummers  gevarieerd en krachtiger klinken zonder verder veel van stijl te veranderen. Not Waving, But Drowning en Those Words (Words Are All We Have) zijn vernieuwde en wat uitgebreide versies van nummers die eerder verschenen op het tweede album van Fjieri uit 2015. Met het ambiente The Sea Woman, als passend slotnummer, sluit het album zowel hoopgevend als melancholisch keurig af.

“Pages from the Sea” is een intrigerend werk geworden met invloeden van Moongarden, Japan, King Crimson, met fusion-elementen en avantgarde-pop. Het kleurt binnen de lijntjes en vormt toch een fraai kleurenpalet. Het verveelt geen seconde als je van artistieke muziek houdt waarvan de verfijning in de detaillering zit.
Send this to a friend