Hacket, Steve and Djabe

Summer Storms And Rocking Rivers

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk en Hongarije
Label: Esoteric Antenna
Website (weblink): http://www.esotericrecordings.com/antenna.html
Website artiest: http://www.hackettsongs.com/ en http://www.djabe.hu
Tracklist
CD
City Of Habi (6:42)
The Steppes  (7:21)
Butterfly   (3:40
Scenes – Above Poland  (7:56)
Scenes – Sunset At The Seaside  (1:17)
Horizons (1:57)
Ace Of Wands (3:38)
Flowers Stillness (2:45)
Rush For Ménes  (8:12)
Strange Places  (3:34)
Last Train To Istanbul  (5:22)
Firth Of Fifth  (5:04)
Summer Rain (1:06)
In That Quiet Earth  (4:45)
Distant Dance  (7:22)
Los Endos   (3:17)

DVD
City Of Habi
The Steppes
Dark Soup
Butterfly
Scenes – Above Poland
Scenes – Sunset At The Seaside
Steve’s Acoustic Set (Classical Gas, Blood On The Rooftops, Horizons)
Ace Of Wands
Firth Of Fifth
Last Train To Istanbul
Summer Storms
Rocking Rivers
Rush For Ménes
Strange Places
Rush For Ménes Reprise
Summer Rain
In That Quiet Earth
Distant Dance

DVD extras
Jacuzzi/Overnight Sleeper – Live 2013
Miskolc
Hungary Tears For Peace – Video Clip
Rocking Summer Roads – Documentary
Steve Hackett: zang, gitaar
Ferenc Kovács: zang, trompet, viool
Zoltán Kovács: toetsen
Attila Égerházi: gitaar, percussie
Tamás Barabás: basgitaar
Szilárd Banai: drums

Met medewerking van:
Gulli Briem: drums op Los Endos
Live In Blue (2015) cd en DVD
In The Footsteps Of Atilla And Genthis (2011)
Sipi Benefit Concert (2009) cd en DVD

Het is een soort rechtvaardiging als op 24 februari 2017 Esoteric Antenna deze cd/dvd package uitbrengt. Eindelijk is er dan de juiste vorm voor “Summer Storms & Rocking Rivers”, het album met daarop het samenwerkingsverband tussen Steve Hackett en de Hongaarse jazz-rockband Djabe. Jarenlang was het album namelijk uitsluitend als dubbel-lp verkrijgbaar, poly vinyl dus, en dat is toch een beetje raar aangezien Djabe een moderne insteek heeft als het gaat om state of the art visuals and sounds. Het is maar de vraag in hoeverre hier sprake is van een rechtvaardiging. Dat zou het wel moeten zijn aldus uw prog opa.

“Summer Storms & Rocking Rivers” is trouwens niet het eerste wapenfeit van de ex-Genesisgitarist en zijn Slavische vrienden. Al vanaf 2007 reist Hackett jaarlijks naar de band voor een aantal concerten of een mini-tourtje. Dat heeft geresulteerd in een drietal live-albums en ook zijn de heren op elkaars studiocd’s te horen voor een gastrol. Het is een interessant gebeuren dit “Summer Storms & Rocking Rivers”.

Het concertgedeelte van de dvd is geschoten op 14 juli 2011 in Bratislava en duurt ongeveer anderhalf uur. Het is muzikaal allemaal dik in orde en het is altijd fijn om goede muzikanten aan het werk te zien. Laten we overgaan naar de muziek.

Wie zowel van Hackett’s imposante gitaarfratsen als van een lekkere jazzy gloed houdt is spekkoper. De combinatie weet veelvuldig te boeien waarbij nummers van Hackett’s solowerk en enkele tracks van Genesis worden afgewisseld met materiaal van Djabe. Het gaat van The Steppes naar Ace Of Wands en van Firth Of Fifth via Blood On The Rooftops naar In That Quiet Earth. De in Boedapest opgenomen finale van Los Endos sluit het album af, dit om maar eens wat herkenningspunten te noemen. De arrangementen zijn bijzonder en Hackett zet bij vlagen de bloemetjes flink buiten.

Het album gaat van start met City Of Habi en dat is net als een paar andere nummers uit het begin van het optreden erg representatief voor het Djabe-geluid. We horen een mengeling van jazzrock, wereldmuziek en fusion die, hoewel deze behoorlijk virtuoos gebracht wordt, toch nergens hoogdravend is. Erg fraai is het basspel van Tamás Barabás. Hij heeft een briljante manier van spelen en maakt van de eerste tot de laatste byte indruk. Zijn spel is op z’n mooist in de intro van Butterfly waar je de maten zou willen inlijsten om aan de muur te hangen. Het nummer herbergt trouwens een van de beste toetsensolo’s die ik de afgelopen tijd gehoord heb. Zoltán Kovács komt hier met een flitsende solo die een kruising is tussen de escapades van Manfred Mann en Chick Corea. Terwijl de nummers af en aan gaan is het Ferenc Kovaks die waar nodig switcht tussen viool en trompet, zelfs een sporadisch zanglijntje zoals in Dark Soup is hem niet vreemd. Niet alleen brengt hij fraaie etnische accenten aan in het geheel, tevens geeft hij de muziek een uitstraling die doet denken aan respectievelijk Jean Luc Ponty en Miles Davis. Luister wat dat laatste betreft even naar Scenes- Above Poland en hoor de vibe.

Ook nemen de heren je mee naar akoestische velden. Eerst is het de beurt aan Attilla Egerházi met het prachtige Flowers Stillness en later laat Hackett een paar stukken horen waaronder het altijd mooie Horizons. Enkele nummers verder is er een zinderende versie van Last Train To Istanbul dat origineel op “Out Of The Tunnels  Mouth” staat. De wervelende vioolpartijen daar zijn zeer noemenswaardig. Vervolgens raakt de band de kluts nogal kwijt en komt in een wat onbeduidende fase. We horen en zien een drumsolo, een percussiestuk met bamboe-achtige rammelrekken, een onvervalst jazznummer met een demper in de trompet, een flitsende bassolo en een reprise van het jazznummer. Met In That Quiet Earth en het afsluitende Distant Dance weet de band zich uitstekend te herpakken en men verdient het ook dat de luisteraar met een positief gevoel achterblijft.

Mocht er trouwens verwarring ontstaan over het feit dat ik twee afsluiters noem, de track lists van  zowel cd als dvd zijn niet echt gelijk. Niet dat dat ter zake doet overigens.

De dvd kent drie extra’s. Allereerst is er een uitvoering van Jacuzzi/Overnight Sleeper door het Hongaarse symfonieorkest dat onder leiding staat van Zoltán Kovács. Er is een groot aantal strijkers dat fluit en klassieke gitaar omringt. Heel fraai. Ten tweede is er een zwart-wit videoclip van het nummer Tears For Peace waarin we de band een rondje zien maken door de stad zittend op een tank. Het laat horen hoe prettig dit samenwerkingsverband kan zijn. Ten derde is daar een 21-minuten durende documentaire. Hierin zitten beelden van repetities, sound checks en optredens. Het is het bekende werk en toch is het altijd weer fijn om te zien.

“Summer Storms And Rocking Rivers” valt in de categorie ‘leuke dvd’s’. Ben je benieuwd hoe de intro van Firth Of Fifth klinkt op viool of het begin van Ace Of Wands op trompet, ben je iemand die al jaren kickt op die machtige gitaarsolo aan het eind van Firth Of Fifth en ben je daarnaast niet vies van een potje jazzrock, omarm dit pakket dan.

Dick van der Heijde
Koop bij bol.com

Send this to a friend