Steve Lukather - The Gospel according to Luke

Info
Uitgekomen in: september 2019
Land van herkomst: Verenigde Staten
Taal: Engels
Auteur: Steve Lukather/Paul Rees
Uitgever: Post Hill Press
EAN: 9781642932850

“The Gospel according to Luke” is de autobiografie van Toto-oprichter/gitarist/zanger/componist Steve Lukather, of ‘Luke’ zoals hij door zijn vrienden wordt genoemd. De titel is een mooie woordspeling, het staat namelijk ook voor het evangelie volgens Lucas. Lukather schreef het boek in nauwe samenwerking met de auteur Paul Rees.

Het is een aardig boek, snel geschreven, met veel vloeken en ‘slang’, je hoort ‘Luke’ gewoon praten, precies zoals hij is. Het verhaal van de ultieme muziekfan die een gewaardeerde en veel gevraagde ‘sessie cat’ werd en als vroege twintiger al de top heeft bereikt. Ook opmerkelijk: afkomstig uit een goed milieu, nooit armoede gekend, altijd goede gitaren, eerste Ferrari op zijn 18e. Iedereen is een ‘vriend’, dat zorgt af en toe nog wel eens voor een behoorlijke teleurstelling. Daarnaast ongelofelijk veel ‘name-dropping’, en niet voor niets: de lijst met albums waarop hij gespeeld heeft beslaat tig bladzijden. Zo heeft hij onder andere op “Thriller” van Michael Jackson gespeeld, en heeft hij in de studio gewerkt met alle Beatles, uitgezonderd Lennon, om maar een paar dwarsstraten te noemen. Hij omschrijft op onderhoudende wijze de ontwikkeling van garageband van vrienden die elkaar al sinds de prille jeugd kennen tot super-mega groep die op relatief jonge leeftijd de muziekwereld veroverde. Om en passant alle denkbare prijzen weg te snaaien (“Toto IV”) in een tijdperk wat toch niet bepaald bekend stond om een gebrek aan concurrentie.

Een uitgebreid verhaal over vooral vriendschap en de totstandkoming van zijn liefde Toto, als enig kernlid aanwezig op alle albums. Maar ook: zijn waanzinnige drugs- en drankverleden en dito excessen, het overlijden van goede vrienden en familieleden. Wat dat laatste betreft is de geschiedenis van Toto er een van grote hoogtes en peilloze dieptes. Een eerlijk relaas vooral, met scherpe randjes, van een uiterst emotioneel mens. Ruwe bolster, blanke pit zoiets, inclusief nawoord met excuses aan iedereen die hij, bewust of onbewust, pijn heeft gedaan. Niet alleen voor fans van zijn muziek een aanrader.

Send this to a friend