Merlin, Steve

Between Air And Wing

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.stevemerlin.nl
Tracklist
Love Tattoo (4:28)
I Listen (6:45)
Disappear (3:56)
Dandelion Stars (3:56)
Everyone Soon (5:45)
Electric Light (4:22)
Clockwork (6:08)
Between Air And Wing (10:14)
I Listen (reprise) (1:02)
Green Summer Morning (2:01)
Steve Merlin: zang, gitaren
Piet van der Pol: trompet
Esther Croezen: achtergrondzang
Freek Helsper: toetsen
Rick Weren: bas
Tom van Veldhoven: slagwerk
Sander Kobes: accordeon
Csongor Csipkes: viool
Between Air And Wing (2012)
Closer To The Moon (2008)

“Between Air And Wing” van de uit Nederland afkomstige Steve Merlin is gewoon een mooi album, waar ik niet te veel woorden aan vuil wil maken. Het biedt een tiental afwisselde nummers waarin verschillende muzikale kanten belicht worden.

Dit is het tweede album van Steve Merlin dat geheel in eigen beheer is uitgegeven. Tegelijk met het verschijnen van dit album werd het volgende album aangekondigd. Ook meldt de website dat de begeleiders van Steve Merlin meer gezamenlijk gaan optrekken als band.

Het album opent met het nummer Love Tattoo, waarin de melodieuze baslijnen doen denken aan Chris Squire (Yes) en Jon Camp (Renaissance). Toch blijft het album niet in deze stijl hangen. I Listen is een gevoelig nummer waarin akoestisch gitaar en elektrische piano de boventoon voeren. In de tweede helft van het nummer Disappear is een combinatie van accordeon met wederom het melodieuze basspel te horen.

Vermeldenswaardig is Everyone Soon waarin de gevoelige snaar van de viool de hoofdrol speelt. Een rustig nummer dat als het ware op rustige golven voortkabbelt. De titeltrack Between Air And Wing ademt een Pink Floyd-achtige sfeer. Het is met zijn tien minuten het langste nummer van het album.

Het album eindigt met Green Summer Morning waar ik een flink kritisch verhaal over zou kunnen schrijven, maar ik had me voorgenomen niet te veel woorden vuil te maken aan dit album. Maar ik ben toch een beetje gefrustreerd over die twaalf minuten die het laatste nummer beslaat. Of moet ik schrijven “een drietal nummers met geluidseffecten ertussen?” De intro ademt een oude sfeer uit, maar dan gaan minutenlang verloren aan gekraak en getjilp van vogels. Pas na vijf minuten krijg je weer muziek en na zes minuten wordt het nummer interessant. Helaas is het dan opeens weer afgelopen bij de negende minuut. Om vervolgens bij de tiende minuut weer muziek te worden. Mijn frustratie is dat dit laatste nummer drie prachtige nummers bevat, maar al die non-muziek ertussen maken het gewoon niet leuk om het nummer te beluisteren.

Ondanks mijn kritiek is mijn totaalindruk van “Between Air And Wing” goed te noemen. Als ze live ook kunnen spelen zoals op dit album, dan is Steve Merlin met band in staat een sfeervolle avond neer te zetten. Ik ben benieuwd of we in de toekomst meer gaan horen van Steve Merlin en zijn band?

Peter van der Schelde

Send this to a friend