Rothery Band, Steve

Live In Rome

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Inside Out
Website: http://www.steverothery.com/
Luistermogelijkheid: http://steverothery.bandcamp.com/
Tracklist
CD1:
Morpheus (10.06)
Kendris (7.36)
The Old Man Of The Sea (12.08)
White Pass (11.17)
Yesterday's Hero (10.08)
Summer's End (11.10)

CD2:
Waiting To Happen (6.21)
Afraid Of Sunlight (7.12)
Easter (7.21)
Sugar Mice (6.06)
Cinderella Search (6.16)
Materna Luna (3.50)
Monolith pt. 2 (7.37
Dave Foster: gitaar
Yatim Halimi: basgitaar
Leon Parr: drums
Richardo Romano: toetsen
Steven Rothery: gitaar

Met medewerking van:
Alessandro Carmassi: zang op Afraid Of Sunlight, Cinderella Search, Easter en Monolith pt. 2
Manuela Milanese: zang op Waiting To Happen en Sugar Mice
Live In Rome (2014)
Live In Plovdiv (2013)

Steven Rothery – met name bekend als de gitarist, medeoprichter en langst dienend lid van Marillion – heeft uiteindelijk zijn eerste echte soloalbum vervaardigd. Voorafgaand aan de release van het album “The Ghosts Of Pripyat” brengt hij ook nog deze live cd en dvd “Live In Rome” uit. Rothery stond op vrijdag 21 februari 2014 in de Cross Road Live Club in Rome, Italië om voor de tweede maal met zijn soloband een optreden te verzorgen. Het eerste optreden was tijdens het “Plovdiv Guitar Festival” in oktober 2013. Opnames daarvan zijn verkrijgbaar via bandcamp.

Het album begint relaxed met rustige soundscapes en geweldige gitaar. Droom weg bij Morpheus dat het majestueuze heeft van Pink Floyd, het emotioneel zwevende van Andy Latimer en natuurlijk het onmiskenbare Rothery-geluid dat we kennen van Marillion. Rothery kenmerkt zich door zijn beheerste manier van spelen, perfectionistisch tot in het detail. Geen gitaargeweld zoals andere vingervlugge gitaristen ons soms voorschotelen op hun soloalbums, maar kalm, beheerst en boeiend gitaarspel. Atmosferische en emotionele muziek met de gitaar in de hoofdrol.

Dat Rothery werkelijk alles kan op zijn gitaar, bewijst hij maar weer eens op dit album. Op Kendris – dat eigenlijk één lange gitaarsolo is – wordt op beheerste manier langzaam opgebouwd naar een climax, waarbij de aandacht van de luisteraar continu wordt vastgehouden. Op The Old Man And The Sea horen we snelle passages waar menig shred-gitarist uiterst jaloers op zal zijn, afgewisseld met zachtere emotionele klanken. Op White Pass horen we een perfecte solo die maar blijft aanhouden.

Op de eerste cd van dit dubbelalbum worden de zes nummers die straks ook op het album “The Ghosts Of Pripyat” zullen verschijnen gespeeld. Als dit een voorbode is van het studioalbum dat binnenkort uitkomt, dan hebben alle deelnemers aan de Kickstarter campaign een goede deal gesloten. Meer over het ontstaan van dat album, de achtergronden van de nummers en de band vind je in het interview dat ik mocht hebben met Steven Rothery.

De tweede cd is het deel na de pauze en bevat een aantal Marillion-nummers dat door de Steve Rothery Band op een speciale wijze wordt vertolkt. Geen perfecte covers, maar een eigen interpretatie met natuurlijk het onnavolgbare gitaargeluid van Rothery. De nummers van het aankomende soloalbum zijn volledig instrumentaal, dus voor de pauze was er geen zang nodig. Na de pauze wordt de zang verzorgd door de zangeres Manuela Milanese en zanger Alessandro Carmassi. De laatste is wellicht bekend bij de Marillion-fans onder ons. Hij is de Italiaanse zanger die tijdens het Marillion Weekend 2011 in het ‘Swap The Band’ onderdeel het nummer Quartz mocht zingen met de band (zie ook youtube). Manuela Milanese is ook een niet al te bekende zangeres. Zij zingt in de Italiaanse Pink Floyd cover band Pink Sonic. Met name haar bijdrage aan het nummer The Great Gig in The Sky viel op bij Rothery, waardoor hij haar selecteerde voor dit concert. Ik moet wel zeggen dat het heel vreemd klinkt om een vrouw de nummers van Marillion te horen zingen, zowel het Hogarth nummer Waiting To Happen als het Fish nummer Sugar Mice klinken hierdoor heel anders.

Het concert in Rome wordt afgesloten met een tweetal nummers van het album “A Space Odyssey – part one – Monolith” van Ranest Rane. Rothery speelt mee op dit album en Richardo Romano is ondertussen een volwaardig lid van de Steve Rothery Band. Geen toevalligheid dus en omdat hier voor een Italiaans publiek wordt gespeeld, zijn de teksten van Monolith pt.2 ook nog te verstaan in de zaal. Waar Romano enigszins te kort kwam op de toetsen bij de Marillion-nummers, laat hij met name op Materna Luna horen dat hij een topmuzikant is, die zeker een plek op een groter podium verdient.

Met dit livealbum laat Rothery ons horen wat we op het binnenkort te verschijnen soloalbum kunnen verwachten. Degenen die dat album nog niet hebben besteld, zou ik aanraden om dat alsnog te doen. Daarnaast laat de Steve Rothery Band ook horen dat ze kunnen spelen als een hechte band met topmuzikanten, waarbij ze ook duidelijk zin en plezier hebben in het maken van muziek. Dit livealbum is dan ook niet alleen aanbevelingswaardig voor Marillion-fans en gitaarliefhebbers, maar gewoonweg voor een ieder die van muziek houdt.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend