Wilson, Steven

Catalogue / Preserve / Amass

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Headphone Dust
Website: www.swhq.co.uk en www.gracefordrowning.com
Luistermogelijkheid: www.gracefordrowning.com/videos.php
Tracklist
No Twilight Within the Courts of the Sun (10:54)
Index (5:03)
Deform to Form a Star (8:29)
Sectarian (7:22)
No Part of Me (6:04)
Veneno Para Las Hadas (7:28)
Raider II (24:47)
Nick Beggs: basgitaar, Chapman stick, achtergrondzang
Adam Holzman: toetsen
Aziz Ibrahim: gitaar
Marco Minnemann: drums
Theo Travis: dwarsluit, saxofoon, klarinet
Steven Wilson: zang, gitaar, toetsen
The Raven That Refused To Sing (And Other Stories) (2013)
Get All You Deserve (DVD, 2012)
Catalogue / Preserve / Amass (2012)
Grace For Drowning (2011)
Insurgentes dvd (2010)
Nsrgnts Rmxs (2009)
Insurgentes (2008)
Unreleased Electronic Music (2005)

Om het tweede deel van zijn solotour te kunnen bekostigen, heeft Steven Wilson na het eerste deel van zijn tour, dit livealbum in eigen beheer uitgebracht. Het is vooral geen weergave van zijn complete show, maar meer een teaser voor de fans. De tour in het voorjaar van 2012 zal voor dvd en blu-ray worden opgenomen en op de reguliere wijze worden uitgebracht. De titel van dit livealbum heeft betrekking op het nummer Index, waar deze albumtitel alsmede de zin ‘I’m a collector, I collect anything I find’ voorkomt. Dit is ook precies waar dit album voor is. Voor de verzamelaars van de muziek van Steven Wilson. De oplage is ook beperkt gehouden tot 3.000 stuks en deze oplage was ook binnen één uur uitverkocht via internet. Een beperkte set is beschikbaar gehouden om tijdens de voorjaarstour van 2012 te verkopen.

Het album opent met No Twilight Within The Courts Of The Sun en Marco Minnemann mag live meteen laten horen dat hij een goede vervanger van Gavin Harrison is, die op de studiotrack de drums voor zijn rekening nam. Minnemann geeft zijn eigen stijl mee aan het nummer, waardoor het een meer jazzy beat krijgt. Live bevat dit nummer ook veel meer spontane experimentele elementen, waar in de studio toch veel remixes en overdubs mogelijk zijn.

Het nummer Deform To Form a Star wordt geopend met een prachtige pianosolo, waarbij Adam Holzman laat horen niet onder te doen voor Jordan Rudess. Sowieso laten alle muzikanten van de live begeleidingsband zich van hun beste kant horen en doen geen van allen onder voor de indrukwekkende namenlijst van de studioalbums. Wel blijven alle nummers angstvallig dicht bij de studioversies. Alleen de blaasinstrumenten van Theo Travis komen beter tot hun recht op onder andere Veneno Para Las Hadas en de geïmproviseerde jamsessie in Raider II is natuurlijk uniek.

De vraag bij dit soort albums blijft altijd of ze nodig zijn of dat het overbodige uitgaven zijn. Met het vooruitzicht op een reguliere blu-ray/dvd live release later in 2012, slechts 70 minuten muziek van het totale concert van ruim twee uur is deze vraag zeker gerechtvaardigd. Maar voor de echte verzamelaars en liefhebbers van Steven Wilson is dit natuurlijk een essentie-aanschaf. En deze zullen hem ook allang in de kast hebben staan.

Mario van Os

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend