Wilson, Steven

Home Invasion – In Concert At The Royal Albert Hall

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label: Eagle Rock Entertainment
Website:  www.stevenwilsonhq.com
Tracklist
DVD / Blu-ray:
“Truth” (intro)
Nowhere Now
Pariah
Home Invasion / Regret #9
The Creator Has A Mastertape
Refuge
People Who Eat Darkness
Ancestral
Arriving Somewhere But Not Here
Permanating
Song Of I
Lazarus
Detonation
The Same Asylum As Before
Song Of Unborn
Vermillioncore
Sleep Together
Even Less
Blank Tapes
Sound Of Muzak
The Raven That Refused To Sing
Bonus features:
Routine (rehearsal)
Hand Cannot Erase (rehearsal)
Heartattack In A Layby (rehearsal)
Interview

CD 1:
“Truth” (intro) (2:51)
Nowhere Now (4:12)
Pariah (5:08)
Home Invasion / Regret #9 (11:02)
The Creator Has A Mastertape (5:32)
Refuge (8:41)
People Who Eat Darkness (6:17)
Ancestral (13:54)
Arriving Somewhere But Not Here (13:51)

CD 2:
Permanating (5:35)
Song Of I (7:13)
Lazarus (4:09)
Detonation (11:22)
The Same Asylum As Before (6:00)
Song Of Unborn (6:33)
Vermillioncore (5:07)
Sleep Together (8:07)
Even Less (3:58)
Blank Tapes (3:11)
Sound Of Muzak (5:08)
The Raven That Refused To Sing (8:31)
Nick Beggs: basgitaar, Chapman stick, achtergrondzang
Craig Blundell: drums
Adam Holzman: toetsen
Alex Hutchings: gitaren, achtergrondzang
Steven Wilson: zang, gitaren, basgitaar

Met medewerking van:
Ninet Tayeb: zang
To The Bone (2017)
Transience (2016)
4½ (2016)
Hand.Cannot.Erase (2015)
The Raven That Refused To Sing And Other Stories (2013)
Get All You Deserve (DVD/Blu-ray, 2012)
Grace For Drowning (2011)
Insurgentes (2008)

Als soloartiest is Steven Wilson alweer tien jaar actief onder zijn eigen naam. In die periode nam hij vijf markante studioalbums op en zocht continu zijn eigen grenzen op – zowel tekstueel als muzikaal. Al sinds het begin van zijn inmiddels drie decennia durende carrière voert die eigenzinnigheid bij de Brit de boventoon. Dat uit zich ook in de keuze om zijn To The Bone-tournee te registreren – een productie van Wilson en diens trouwe visuele rechterhand Lasse Hoile – die zijn tweede dvd/blu-ray vult. Immers, veel fans hoopten op een registratie van de Hand. Cannot. Erase-tour, maar die kwam er niet. En misschien maar goed ook, want “Home Invasion – In Concert At The Royal Albert Hall” toont veel meer facetten uit het muzikale Omniversum van Wilson.

Na drie avonden optreden in de historische zaal in Londen moet dit ‘m zijn: op de derde avond valt alles samen. De kijker is getuige van een wervelend concert dat volledig in dienst staat van de muziek. Licht, projecties en zelfs een Bollywood dansgroep in Permanating zitten nergens het totaalplaatje in de weg. Wilson oogt geconcentreerd, heeft er zichtbaar veel plezier in en zijn presentatie doet – in tegenstelling tot eerdere live dvd’s onder zijn naam of de vlag van zijn oude bandje – geen moment afstandelijk aan. De rode draad van de gehele To The Bone-tournee is het enthousiasme tussen band en publiek, en vice versa. Iets dat Wilson vlak voor Home Invasion/Regret #9 terecht uitbundig benoemt. Met dat tweeluik begint de eerste showcase voor zijn musici: het vermaarde viertal Nick Beggs, Craig Blundell, Adam Holzman en Alex Hutchings. Een schitterend moment in de setlist en evenals Ancestral zo’n stuk van het pretentieuze “Hand.Cannot.Erase” dat uitstekend op zichzelf staat in een show als deze.

Dat geldt ook voor de keuze aan oud materiaal uit de Porcupine Tree-tijd. Favorieten als Lazarus, The Creator Has A Mastertape, Sound Of Muzak en Arriving Somewhere But Not Here vallen niet alleen in de smaak bij het publiek, maar zitten de muzikanten als gegoten. Nergens is maar een moment van routine of plichtmatigheid te bespeuren. Hier speelt een geraffineerde band die onderling uitermate geïnspireerd muzikaal communiceert, onder leiding van een alleskunner die optimale ruimte biedt.

En dan is er die andere rode draad: Ninet Tayeb. Om Pariah en People Who Eat Darkness in duetvorm live te horen vormt de kers op de taart van deze registratie, met het tot nu toe zelden live gespeelde Blank Tapes als absolute hoogtepunt. Na twee uur energiek optreden blijkt in die toegift dat Wilsons stem nog niets aan kracht en bereik heeft ingeboet. Een waanzinnige toegift die de opmaat vormt naar afsluiter The Raven That Refused To Sing, opmerkelijk genoeg het enige stuk van zijn eerste drie soloplaten dat hij voor deze show uitkoos.

De artiest zelf tekent – traditioneel – voor de geluidsmix. Die is krachtig, in balans en met typische Royal Albert Hall-karaktertrekjes: volle galm en een ruimtelijke diepte, maar niet te dik erop, evenals de aanwezigheid van het publiek. Het concert staat derhalve ook sterk op eigen benen als cd-versie. Het camerawerk oogt kleurrijk, vermijdt drukke bewegingen en is met precisie geregisseerd. De ruimte van de zaal is uitstekend benut, alle bandleden komen gedoseerd in beeld en de balans met de visuals is goed in evenwicht. Als extra’s bevat de dvd en blu-ray drie bonus tracks, geschoten ’s middags voor een lege zaal (waaronder een zeer intens klinkend Routine, gezongen door Tayeb), en een interview met Wilson waarin hij ingaat op diverse onderwerpen, zoals de setlist, de zaal en ‘musical boxes’ – inmiddels zijn vaste paradepaardje.

Zal Steven Wilson na tig prog-awards, lovende kritieken en volle zalen met “Home Invasion – In Concert At The Royal Albert Hall” dan eindelijk zijn eerste Grammy pakken? Die kans is vrij groot. Hij heeft met deze uitgave zijn hoge niveau van muzikaal vakmanschap weer op scherp gezet. Tegelijkertijd toont Wilson met deze uitgave aan dat de To The Bone-tournee in feite staat voor wat hij al zijn hele leven zo adoreert: grenzeloze popmuziek met een grote P. Daartoe behoort hij inmiddels tot de welbekende eregalerij.

Wouter Bessels

Maak kans om deze DVD te winnen! Kijk daarvoor op onze wedstrijdpagina.

Blu-Ray:
Koop bij bol.com
DVD / 2CD:
Koop bij bol.com
5LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend