Wilson, Steven

Transience

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Kscope
Website: www.stevenwilsonhq.com
Tracklist
Transience (3:13)
Harmony Korine (5:11)
Postcard (4:29)
Significant Other (4:32)
Insurgentes (3:54)
The Pin Drop (5:02)
Happy Returns – Edit – (5:14)
Deform To Form A Star – Edit – (5:55)
Happiness III (4:34)
Thank You (4:41)
Index (4:47)
Hand Cannot Erase (4:16)
Lazarus – 2015 Recording – (3:59)
Drive Home (7:41)
Steven Wilson: zang, gitaar, basgitaar, toetsen, percussie

Met medewerking van:
Nick Beggs: basgitaar, Chapman Stick
Guthrie Govan: gitaar
Adam Holzman: toetsen, piano
Marco Minnemann: drums, percussie

Als je een artiest met het kaliber van Steven Wilson in je portfolio hebt, dan wil je als label daar maximaal rendement uit halen. Je wil niet dat de aandacht van de fans verslapt, helemaal niet in een periode waarin het laatste album net een jaar uit is en er nog geen nieuws over nieuw werk is. In het geval van Steven Wilson was de komst van de uitstekende ep “4 ½” een goede uitkomst. En nu is daar “Transience”. Eerst alleen een release op vinyl en nu dus ook op cd. Volgens het label is het een verzamelalbum met daarop ‘de meer toegankelijke muziek van Steven Wilson’. Een goede zet om nog meer mensen te interesseren voor de muziek van Wilson, maar zitten de fans op een album als dit te wachten?

De carrière van Steven Wilson is als een jongensboek. Hij blijkt al snel een groot talent en met zijn band Porcupine Tree gaat het almaar crescendo. Na verloop van tijd verkoopt hij met gemak de HMH in Amsterdam uit. En dan besluit hij solo verder te gaan. Zijn soloalbums zijn verfrissend en van een zeer hoog niveau met als voorlopige mijlpaal het werkelijk briljante “The Raven That Refused To Sing”. Hoogstpersoonlijk heeft hij de progressieve rock weer helemaal op de kaart gezet.

Maar terug naar deze release. Over de samenstelling kun je discussiëren. Als je kijkt naar de meer toegankelijke kant van zijn oeuvre dan mis ik bijvoorbeeld het wonderschone The Raven That Refused To Sing, het emotionele Routine en het prachtige poppy Perfect Life. Je zou denken dat deze pareltjes op deze verzamelaar niet mogen ontbreken. Zoals ik al zei, je kunt er over discussiëren. Leuk topic voor ons forum.

Al luisterend groeit de bewondering voor de geweldige muziek van deze Brit. Wat een kunstenaar, wat een emotie. De edit versies van Happy Returns en Deform To From A Star zijn erg mooi en ook de bonustrack Happiness III klinkt uitstekend. Voor de rest staat er voor de fan niets nieuws op. Mocht je echter nog niet zo bekend zijn met zijn muziek, dan is dit een geweldig vertrekpunt. En tja, fans willen dit album waarschijnlijk ook gewoon aan de collectie toevoegen. Heeft dat dekselse platenlabel toch zijn zin gekregen. Krijgen we binnenkort een verzamelalbum met de meer complexe muziek van Steven Wilson?

Maarten Goossensen

CD:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend