Yamash'ta, Stomu

Go... Live From Paris

Info
Uitgekomen in: 1976
Land van herkomst: Japan
Label: Esoteric
Website: www.geocities.com/bw2/sy.html#disco
MySpace: www.myspace.com/stomuyamashta70
Tracklist
Space Song (2:30)
Carnival (1:12)
Wind Spin (9:30)
Ghost Machine (3:45)
Surf Spin (2:20)
Time Is Here (9:20)
Winner Loser (5:10)
Solitude (2:00)
Nature (4:25)
Air Voice (1:10)
Crossing The Line (7:50)
Man Of Leo (15:30)
Stellar (1:25)
Space Requiem (3:35)
Stomu Yamash'ta: percussie

Met medewerking van:
Al DiMeola: gitaar
Karen Friedman: zang
Brother James: conga's
Jerome Rimson: bas
Klaus Schulze: toetsen
Michael Shrieve: drums
Pat Thrall: gitaar
Steve Winwood: zang en orgel
Sea And Sky (1983)
Goo Too (1977)
Go... Live From Paris (1976)
Go (1976)
Raindog (1975)
One By One (1974)
The Man From The East (1973)
Freedom Is Frightening (1973)
Floating Music (1972)
Red Buddha (1971)

“Go…Live From Paris” is exact wat het aangeeft: de live versie van het project “Go”, dat de Japanse percussionist Stomu Yamash’ta het jaar ervoor opzette met bevriende muzikanten als Michael Shrieve en Steve Winwood, maar waar ook Klaus Schulze en Al DiMeola een belangrijke rol in speelden. “Go” bleek misschien niet het artistieke, doch zeker wel het commerciële hoogtepunt in Stomu’s carrière, dus het is logisch dat juist deze plaat en daarmee de luisteraar wordt verwend met een live uitvoering van het geheel.

En wat voor een uitvoering!

Opgenomen in Parijs, in het Palais Des Sports op 12 juni 1976 overtreft de live uitvoering op vele punten het origineel. En dat wil uit mijn toetsenbord wat zeggen, want ik ben groot liefhebber van live cd’s. En ben ik zeer onder de indruk van deze performance.

Alle genoemde muzikanten doen mee met deze volgens mij unieke gebeurtenis, aangevuld met zangeres Karen Friedman, wiens formidabele stemgeluid geweldig kleurt bij die van Steve Winwood. Ze maakt er echt een show van, en probeert – volgens mij met succes – er een sfeertje van te maken, met name in tracks als Man Of Leo en Winner/Loser.

Het vreemde is dat de plaat in de live uitvoering andersom op de plaat staat. Kant 1 is kant 2, zeg maar. Daardoor lijken “Go” en “Go…Live From Paris” haast twee verschillende platen. Maar ik betwijfel eerlijk gezegd of de live uitvoering ook zo was, want ik hoor een afkondiging halverwege.

Dat neemt niet weg dat er veel te genieten is. De Klaus Schulze verrichtingen op het niet op “Go voorkomende Wind Spin is om te smullen, maar ook de ruim 15 minuten durende Al DiMeola-show Man Of Leo is om door een ringetje te halen.

Je zou denken dat het spacerock-achtige sfeertje, dat “Go” zo fijn maakt, wegvalt bij deze uitvoering. Dat is ten dele zo. Is “Go” raadselachtig en mooi, “Go… Live From Paris” is intiem en geheimzinnig, haast sexy. Ja, “Go” is een meesterwerk. “Go… Live From Paris” op zichzelf niet, maar hij is wel beter dan “Go”. Wat een rare conclusie, hè?

N.B. Er bestond nog geen MySpace-pagina van Stomu Yamash’ta. Daarom ben ik er zelf één begonnen. Je vindt hem hier: http://www.myspace.com/stomuyamashta70. Op deze MySpace vind je  met toestemming van Esoteric Recordings  maar liefst zes complete tracks.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend