Yamash'ta, Stomu

Raindog

Info
Uitgekomen in: 1975
Land van herkomst: Japan
Label: Esoteric
Website: www.geocities.com/bw2/sy.html#disco
MySpace: www.myspace.com/stomuyamashta70
Tracklist
Dunes (15:00)
33 1/3 (7:40)
Rainsong (5:03)
The Monks Song (6:01)
Shadows (5:08)
Ishi (6:59)
Stomu Yamash'ta: percussie

Met medewerking van:
Gary Boyle: gitaar
Brian Cascoigne: toetsen
Daito Fujita: bas
Murray Head: zang
Tsuneo Matsumoto: gitaar
Maxine Nightingale: zang
Hozumi Tanaka: drums
Hisako Yamash'ta: viool
Sea And Sky (1983)
Goo Too (1977)
Go... Live From Paris (1976)
Go (1976)
Raindog (1975)
One By One (1974)
The Man From The East (1973)
Freedom Is Frightening (1973)
Floating Music (1972)
Red Buddha (1971)

Op “Raindog” heeft de Japanse percussionist Stomu Yamash’ta zijn Canterbury veren van zich afgeschud en vervangen door een lekker zittend fusion/funk jasje.

“Go” ligt al op de loer, en “Raindog” zou je met recht pre-Go kunnen noemen. Het kent met Murray Head (latere hit: One Night In Bangkok van de musical “Chess”) een zanger die moeiteloos de competitie met “Go”-zanger Steve Winwood aankan. Daarnaast is de uitgelezen combinatie van Oosterse en Westerse muzikanten – die stuk voor stuk briljant spel laten horen – om je vingers bij af te likken. Tenslotte is het materiaal zelf ook van grote klasse. Er staan geen mindere tracks op “Raindog”. Dat leidt mij tot de volgende conclusie: “Go” moge dan terecht de klassieker zijn, “Raindog” is de semi-klassieker die de weg baant naar “Go”. Misschien is ie wel net zo goed.

De plaat, overigens voorzien van een prachtige foto van Stomu zelf, opent in elk geval voortvarend met het ruim 15 minuten durende epos Dunes, dat de luisteraar geen rust geeft en middels een aantal spannende tempowisselingen tot het einde toe blijft boeien. Het is niet zo freakerig als Rolling Nuns op “Freedom Is Frightening”, maar kent meer innerlijke rust, dat echter niet betekent dat het een goed nummer is voor op de achtergrond.

Een ander hoogtepunt is de vioolsonate Shadows, een samenwerking tussen Stomu’s vrouw Hisako Yamash’ta en pianist Brian Cascoigne, die samen ook het nummer componeerden. Het is puur klassiek en van een ongekende schoonheid. De compositie past wonderwel tussen de andere wat meer funky en jazzy tracks.

Stomu zelf vliegt met zijn armen links en rechts in het percussiehoogtepunt 33 1/3, dat David Bowie-fans wellicht kennen uit de film “The Man Who Fell To Earth”. Ook percussiegericht is de prachtig met kinderstemmen voorziene afsluiter Ishi, dat met zijn spanning en jazzy sfeertje een perfecte, sfeervolle afsluiter is van een waar meesterwerk.

Ik kan de loftrompet wat betreft “Raindog” niet ver genoeg uitschuiven. Hoewel ik het belang van “Go” niet wil onderschatten, beleef ik meer plezier aan deze schijf. Hij is samen met “Freedom Is Frightening” het vaakst te vinden in mijn cd-speler.

N.B. Er bestond nog geen MySpace-pagina van Stomu Yamash’ta. Daarom ben ik er zelf één begonnen. Je vindt hem hier: http://www.myspace.com/stomuyamashta70. Op deze MySpace vind je ‘met toestemming van Esoteric Recordings’ maar liefst zes complete tracks.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend