Stomu Yamash'ta's East Wind

One By One

Info
Uitgekomen in: 1974
Land van herkomst: Japan
Label: Esoteric
Website: www.geocities.com/bw2/sy.html#disco
MySpace: www.myspace.com/stomuyamashta70
Tracklist
One By One/Hey Man/One By One (Reprise) (10:43)
Black Flame (3:30)
Rain Race (1:30)
Tangerine Beach (3:25)
Superstar/Loxycycle (12:23)
Nurburgring (2:34)
Seasons (1:30)
Accident (1:40)
At Tangerine Beach (2:28)
Stomu Yamash'ta: percussie

Met medewerking van:
Sammi Abu: zang, congas en fluit
Gary Boyle: gitaar
Brian Cascoigne: toetsen
Bernie Holland: gitaar op Superstar/Loxycycle
Hugh Hopper: bas
Nigel Morris: drums
Frank Tankowski: gitaar op Superstar/Loxycycle
Mike Travis: drums op Superstar/Loxycycle
Hisako Yamash'ta: viool
Sea And Sky (1983)
Goo Too (1977)
Go... Live From Paris (1976)
Go (1976)
Raindog (1975)
One By One (1974)
The Man From The East (1973)
Freedom Is Frightening (1973)
Floating Music (1972)
Red Buddha (1971)

“One By One” is de soundtrack bij de gelijknamige documentaire/film uit 1975 over het formule 1-seizoen van 1973. De film heeft een illustere status, omdat twee van de geïnterviewde racers, François Cévert en Peter Revson, later dat jaar tijdens een race zouden verongelukken. Voor de rest is dit een film die alleen voor race-fanatici van belang is.

Voor de Japanse percussionist Stomu Yamash’ta is het wel een belangrijke plaat. Noodgedwongen of niet door het script van de film, zijn de composities puntiger en veel minder losjes en jamachtig dan op het voorgaande “Freedom Is Frightening” en ook lang niet zo avant-gardistisch als op “The Man From The East”.

Daarnaast experimenteert Stomu ook met het gebruik van vocalen. Zijn liedjes, overigens vakkundig gezongen door Sammi Abu, krijgen direct een fusion/soul-achtig karakter. Het maakt dat zowel Hey Man als Superstar ‘lekker’ klinken, en beide tracks gelden als een voorbode voor het meesterwerk “Go”, dat twee jaar later zou verschijnen.

Als plaat zelf is “One By One” niet zo belangrijk. Het is de minste van de worp remasters die Esoteric zo keurig ons leverde, en alleen de weergaloze track Superstar/Loxycycle is met zijn elf minuten écht de moeite waard. Het is een funky track, met zalig vioolspel door vrouwlief Hisako. Vooral het instrumentale tweede deel is van grote klasse.

Voor de rest staat de plaat vol met semi-klassieke, tijdsgebonden en matig uitgevoerde niemendalletjes. Het op Vivaldi’s Vier Jaargetijden gebaseerde Seasons is grappig en het thema van de beide Tangerine Beach‘es is niet slecht, maar al met al maakt Stomu met “One By One” niet heel veel indruk.

De weg die Stomu echter met “One By One” kiest is van groot belang, en zou leiden tot twéé meesterwerken, “Raindog” en “Go”.

N.B. Er bestond nog geen MySpace-pagina van Stomu Yamash’ta. Daarom ben ik er zelf één begonnen. Je vindt hem hier: http://www.myspace.com/stomuyamashta70. Op deze MySpace vind je – met toestemming van Esoteric Recordings – maar liefst zes complete tracks. Meld je aan als vriend van Stomu!

Markwin Meeuws

Send this to a friend