Hoewel uitgekomen in 1973, lijkt Stomu Yamash’ta’s Red Buddha Theatre’s plaat “The Man From The East” haast een debuut. Dat Red Buddha Theatre is een grotendeels Japans theater- en muziekgezelschap, dat Stomu op deze plaat bijstaat. Temidden van alle, vaak zo sterk van elkaar verschillende platen van Stomu is dit wel de meest Japanse.
Dat maakt het zeker niet de minste, maar je zal even moeten wennen aan het vrolijke geschreeuw, gekir, gelach en geknor dat menig track kent, waarvan de opener Scoop gelijk een goed voorbeeld is. Het is even wennen, maar als je daar doorheen bent, ontvouwt zich langzaam maar zeker de prettige melodische kracht van “The Man From The East”, die zo goed Westerse als Oosterse muziek bij elkaar lijkt te kunnen brengen. Dat blijkt nog het meest uit Mandala, dat alweer het stemgeluid (een haast Arabische sfeer) weet om te zetten naar een jazzy, haast Amerikaanse wending.
Het 35-koppige Red Buddha gezelschap is daadwerkelijk door Stomu naar Europa gehaald en heeft zelfs nog opgetreden op het Avignon festival in Frankrijk in de zomer van 1972. Och, had ik daar maar bij kunnen zijn, hoewel ik als 2-jarige waarschijnlijk er dan weinig van had opgepikt. Daarna trad het gezelschap zelfs nog in Londen op, en dat zal een vrolijke boel zijn geweest.
Het gepiep en geknars gaat op sommige tracks ook wel wat tegenstaan, zoals op What A Way To Live In Modern Times, dat richting de avant-garde opgaat (lees: tegen het onbeluisterbare aan). Weet je daar doorheen te bijten, dan blijkt de compositie zelfs wel degelijk structuur en waarde te hebben.
Hoogtepunt is echter zonder enige twijfel Memories From Hiroshima, waar Stomu het oorlogsverleden van zijn land middels een tergend beginnende, maar prachtig oplossende compositie enorme emotionele waarde kan geven. Je voelt haast de desolaatheid en het enorme verdriet. Prachtig!
“The Man From The East” is als cd vooral een curiositeit, en niet een meesterwerk. Het is leuk, maar binnen het oeuvre van Stomu zijn de werkelijke pareltjes “Floating Music”, “Freedom Is Frightening”, “Raindog” en natuurlijk “Go”.
N.B. Er bestond nog geen MySpace-pagina van Stomu Yamash’ta. Daarom ben ik er zelf één begonnen. Je vindt hem hier: http://www.myspace.com/stomuyamashta70. Op deze MySpace vind je – met toestemming van Esoteric Recordings – maar liefst zes complete tracks. Meld je aan als vriend van Stomu!
Markwin Meeuws