GRATIS en voor niks!
Zo’n kop doet het altijd goed als je de aandacht wil trekken van de gemiddelde Nederlander. Dat is te hopen tenminste, want de muziek van Stormental is niet alleen geheel gratis, maar bovendien de moeite van het beluisteren meer dan waard. Wie de proef op de som wil nemen, moet maar eens richting de website van deze Braziliaanse band surfen. Aldaar is het gelijknamige album (incl. hoesje en tekstboekje) geheel kosteloos te downloaden. Deze boodschap is vooral gericht aan de liefhebbers van op technische leest geschoeide progmetal met veel pit en power.
Ondanks dat het kwartet Stormental pas sinds januari 2006 bestaat, heeft de groep er al een korte tour door Europa opzitten. Gedurende die trip, welke plaatsvond in augustus en september 2006, werd ook een tussenstop gemaakt in het Limburgse Kerkrade. Een bijna 25 minuten durende documentaire van Stormental’s Europese avontuur is overigens eveneens via hun website te downloaden, net als een videoclip van de song Stormental. De goed geschoolde heren van Stormental, variërend in leeftijd van 24 tot 29 jaar, plakken zelf graag het label ‘raw progmetal’ op hun muziek en laten zich inspireren door elementen uit de heavy metal, progressieve rock en power metal. En hoewel de nummers behoorlijk complex in elkaar zitten, is het ‘recht voor zijn raap’ gevoel toch overheersend.
Wanneer je naar “Stormental” luistert, springt direct de heldere en transparante eigen productie in het oor. Buitengewoon professioneel gedaan. Wat ook vrijwel gelijk de aandacht trekt, naast het prominent aanwezige gitaargeweld van Rafael Scopel, is het geweldige baswerk van Andrei Leão. Zijn ’tapping’ en getokkel zorgt voor een interessante meerwaarde. Samen met de ritmisch sterke drummer Marcos Feminella legt hij een fundament van formaat. De zwakste, maar nog altijd acceptabel opererende, schakel binnen de gelederen van Stormental is zanger Alexei Leão. Inderdaad de broer van. Qua stem functioneert hij heel aardig, alleen zijn uitspraak en klemtoonlegging zorgen voor menig wenkbrauwfronsen. Het verdient dan ook aanbeveling om tijdens het aanhoren van de CD de teksten niet mee te lezen. Dat zou namelijk afbreuk kunnen doen aan het luistergenot. En dat zou heel jammer zijn, want Stormental’s muziek mag er absoluut zijn.
Ronduit briljant is opener The Conquer. Na een heftig begin met vette bas ontspint zich een temporijke kraker met een werelds refrein. Echt fenomenaal goed. De breaks vliegen je in dit nummer om de oren; een steeds terugkerend kenmerk van Stormental’s progmetal. Soms draaft de groep echter een ietsje te ver door, waardoor songs als The Fury en Sun Child moeilijker te behappen worden. Hier raak je als luisteraar een beetje de rode draad kwijt, mede door het ontbreken van een echt pakkend refrein dat als herkenningsbaken kan functioneren. Zo’n punt van houvast vinden we wel in het snelle Rising en het complexe Stormental, wat deze songs, samen met de reeds genoemde openingstrack, gelijk tot de betere van het album bombardeert. Ook het kleurrijke First Ray Of Light mag tot diezelfde categorie gerekend worden. Het laatste nummer Introducing The End wijkt nogal af van de rest. Plotseling worden hier ‘out of the blue’ een blik bombastische strings uit de hoge hoed getoverd, waarmee een enigszins merkwaardig einde aan dit verder veelbelovende plaatje komt. Spijtig dat het na amper 35 minuten alweer allemaal voorbij is!
Stormental maakt met zijn gelijknamige debuutalbum een stormachtige entree in de wereld die progmetal heet. Een vervolg zit er al aan te komen in de vorm van een ep die in mei van 2007 moet gaan verschijnen. Bovendien staan er voor juni al opnames voor een eerste dvd op stapel. Kortom, we gaan in 2007 nog veel meer van deze boeiende Brazilianen vernemen. Een prettig vooruitzicht!
Joost Boley