Stream Of Passion

Live In The Real World

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Mexico/Nederland
Label: InsideOut
Website: http://www.streamofpassion.com/
Tracklist
Intro
Spellbound
Passion
Waracle
Wherever You are
Computer Eyes
Calliopeia
Valley Of The Queens
Haunted
The Charm Of The Seer
Deceiver / Songs Of The Ocean
Day One: Vigil
Day Three: Pain
Nostalgia
Out In The Real World
The Castle Hall
Into The Black Hole
When The Levee Breaks
Day Eleven: Love

Beeld: 16:9 en 4:3 (extra's)
Geluid:
5.1 Surround
Regio: 0
Extra's:
  
Behind The Scenes
Photo Gallery
Video van Out In The Real World
Making Of The Video
Tour Diary

Marcela Bovio: zang, viool
Lori Linstruth : gitaren
Arjen Lucassen : gitaren, zang, achtergrondzang
Davy Mickers: drums
Alejandro Milán: toetsen, achtergrondzang
Johan Van Stratum: bas
Met medewerking van:
Diana Bovio: zang, achtergrondzang
Damian Wilson: zang
Live In The Real World (2006)
Embrace The Storm (2005)

 stream-of-passion-live-in-the-real-world.jpg

In eerste instantie was ik een beetje bevreesd voor hetgeen Stream Of Passion mij zou brengen. Ik zag de combinatie tussen de fraaie Marcela Bovio van het minstens zo fraaie Mexicaanse gezelschap Elfonia maar moeilijk samengaan met de man met het meest interessante adressenboekje van Nederland: Arjen Anthony Lucassen. In den beginne was het de cd “The Human Equation” van Ayreon die voor de eerste samenwerking tussen Lucassen en Bovio – en later ook Elfonia toetsenist Alejandro Millán – zorgde. Toen was daar plotsklaps de release van het behoorlijke “Embrace The Storm” van Stream Of Passion en nu dus zelfs een heuse live dvd van dezelfde groep.

De line up ten opzichte van de eerder verschenen cd “Embrace The Storm” was niet gewijzigd voor het live avontuur waar de heren en dames zich instortten. De band werd zelfs nog aangevuld met een tweetal personen. Ten eerste had de lijndienst Mexico – Nederland niet enkel (naast Millán) Marcela, maar ook zuslief Diana meegenomen. En ten tweede kwam vanaf een ander deel van de wereld Damian Wilson overgewaaid. Dat deze man nauwelijks meer introductie nodig heeft lijkt mij, gezien zijn veelvoudig verschijnen op symfo/prog releases, niet nodig. Zeker niet gezien de toevoeging die deze dvd heeft gekregen van Lucassen – achter de naam van Stream Of Passion werd namelijk in kleine letters toegevoegd: ‘featuring Ayreon’. Wie anders dan de door een man gezongen passages kan dat beter verzorgen dan vaste Ayreon/Star One klant Damian Wilson. Overigens staat het aantal performances van deze man in klein contrast tot het aantal Ayreon nummers dat tijdens de show gespeeld wordt. Slechts tijdens de toegift wordt er mondjesmaat van zijn zangkwaliteit gebruikt gemaakt. Dat het verschil in lengte tussen Lucassen en Wilson (ik gok zo’n kleine meter) er kolderiek uitziet op het podium, doet voor dit muzikaal samenzijn even niet ter zake.

Wat krijgen we allemaal op deze digitale schijf voorgeschoteld? De hoofdmoot vormt uiteraard de Stream Of Passion cd “Embrace The Storm”. Verder is er rijkelijk geput uit het steeds groter wordende repertoire van Ayreon, zelfs Lucassens nevenprojecten als daar zijn Star One en Ambeon worden niet vergeten. Het concert wordt opvallend genoeg afgesloten met een cover. Volgens Lucassen “van een jaren ’70 bandje”, maar dat meldde hij wel met groot respect in zijn stem. Namelijk When The Levee Breaks van niemand minder dan Led Zeppelin werd op aardige wijze aan de man gebracht in het Nederlandse Rijssen.

Beeld: Zowel aan de breedbeeld doelgroep als aan de oude vertrouwde televisiebezitters is gedacht. Zo krijgt je een superscherpe 16:9 en een superscherpe 4:3 voorgeschoteld. Het geheel komt echter wel erg donker over. Dit komt hoofdzakelijk door het gebruik van de spots die op de muzikanten gericht staan. Normaal is dit een hel wit licht maar tijdens deze concertreeks is gekozen voor de blauwe variant. Tijdens de show zal het er ongetwijfeld mooi hebben uitgezien, maar op de dvd komt het soms wat duister/donker over. Het is niet dat het heel erg irriteert, maar je moet er wel voor in de stemming zijn. Verder is er niks mis met de beeldkwaliteit, sterker nog, het ziet er super professioneel uit en er is duidelijk tijd (en waarschijnlijk geld) in gestoken.

Geluid: Het geluid is goed! Zo niet erg goed! Glashelder komt het je beeldbuis en/of speakers uit zetten. Er staat een fraaie 5.1 Dolby Digital geluidsspoor op de schijf geperst waarvan de frisheid je tegemoet komt stromen. Tijdens de volle 140 (!) minuten is het genieten geblazen van dit kraakheldere geluid. Zelfs als je een grote Lucassen criticaster bent (en ik ken er wel een paar) moet je toegeven dat deze geluidsgolven toch verdraaid lekker klinken.

Extra’s: De dvd is aardig volgestopt met extra’s, naast de onvermijdelijke fotogalerij staat er een hoop interessants op. Zo is er een vermakelijk ‘Behind the scenes’ gedeelte te zien. Je ziet Stream Of Passion bier drinken, in de bus zitten, stemoefeningen doen, voetballen op het strand, zichzelf opmaken, een rondleiding geven in de tourbus, meet & greet’s ondergaan, radio optredens doen, een heuse Bohemian Rhapsody karaoke organiseren, zichzelf oppeppen voor de show en de Eiffeltoren beklimmen. Bij het laatste onderdeel was het wachten op de opmerking dat de Eiffeltoren even hoog was als Lucassen. Ik kan jullie gerust stellen; die opmerking kwam dus ook. Verder staat er van de minihit Out In The Real World een zeer professionele videoclip, alsmede de “Making of” van deze clip, op de dvd. De extra’s worden afgesloten met een zeer originele ‘Tour diary’, waar ieder lid van Stream Of Passion een paar dagen van de tour bijhield en dit nu vereeuwigd op schijf heeft staan.

Al met al kan ik concluderen dat de Nederlandse progmarkt er een zeer goede dvd bij heeft gekregen. Een must voor de ware Ayreon/Stream Of Passion fan. Een zekerheidje voor menig metal en symfo fanaat en voor de Mexicaanse emigranten uiteraard ook een aanrader.

Er is overigens van dit optreden gelijktijdig een dubbel cd verschenen met exact dezelfde setlist als de dvd. Houd er wel rekening mee dat je dan de fantastische grap over de Eiffeltoren moet missen…

Sander Kok

Send this to a friend