Stream Of Passion

Memento

Info
Uitgekomen in: 2016
Opgenomen in: P60, Amstelveen (NL) op 2 september 2016
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: www.adeh.me
Luisteren kan je hier: https://www.youtube.com/watch?v=II2hOG0H6s0
Website: www.streamofpassion.comTracklist
Intro
Monster
A War Of Our Own
In The End
Collide
When You Hurt Me The Most
Don’t Let Go
Lost
Nostalgia
Open Your Eyes
Delirio
Broken
Out In The Real World
Street Spirit
This Endless Night
I Have A Right
Haunted
The Curse
Marcela Bovio: zang, viool
Eric Hazebroek: gitaar
Martijn Peters: drums
Jeffrey Revet: toetsen
Stephan Schultz: gitaar
Johan van Stratum: basgitaar
Memento DVD (2016)
A War Of Our Own (2014)
Darker Days (2011)
The Flame Within (2009)
Live In The Real World (2006)
Out In The Real World (2006)
Embrace The Storm (2005)

Aan alle goede dingen komt een einde, Stream Of Passion gaat stoppen. Dit was – vrij vertaald – de boodschap die de band op 5 april 2016 via social media de wereld in stuurde. Maar voordat ze echt afscheid nemen zullen ze nog een paar “Farewell shows” uitvoeren. Daarnaast willen ze nog een dvd opnemen als een momento (aandenken) aan de goede tijden die ze als band hebben beleefd. En op 2 september 2016 was het zover, het optreden in de uitverkochte P60 te Amstelveen wordt opgenomen door Arno de Haas (ADEH) voor dvd.

De dvd start met een kijkje achter de schermen, tijdens de opbouw van het podium, het opmaken in de kleedruimte, de rij voor de ingang van P60, Ton Dekkers die zijn folders uitdeelt voor FemME en uiteindelijk de opkomst op het podium met de heren in maskers voor Monster. We zien een bijzonder goed gevulde (uitverkochte) zaal in Amstelveen. Voor degenen die de zaal niet kennen – waaronder ondergetekende – het lijkt een gezellige Carré-achtige concertzaal met balkons, die plaats biedt aan 600 toeschouwers.

Na de eerste nummers Monster en A War Of Our Own wordt het tijd voor een korte introductie en toelichting “The show will be immortalized on video”. Bovio doet dit in het Engels omdat ze veel bekende gezichten in het publiek ziet uit de gehele wereld en natuurlijk is het ook beter voor de dvd opnamen om de aankondigingen in het Engels te doen. Ik keek bij de bespreking van deze dvd ook nog even terug naar hun eerste dvd “Live In The Real World” en merk op hoe goed Marcela Bovio Nederlands heeft geleerd in de afgelopen tien jaar dat ze bij ons in Nederland woont.

De setlist van de show is gebaseerd op inzendingen van de mensen die de crowdfunding actie van “A War Of Our Own” hebben ondersteund. Collide van hun derde album “Darker Days” is duidelijk zo’n publieksfavoriet. Opvallend is overigens dat alle albums van Stream Of Passion ongeveer evenveel aandacht krijgen, met een kleine voorsprong voor hun laatste album en het debuutalbum “Embrace The Storm”.

Het middenstuk van de show is ingeruimd voor de meer gevoelige nummers, waarbij natuurlijk het wondermooie Nostalgia niet kan ontbreken. Marcela Bovio alleen met toetsenist Jeffrey Revet zittend op het podium, terwijl ze in haar vloeiend Spaans dit emotionele nummer voordraagt. Ook het daaropvolgende nummer Open Your Eyes – eveneens van hun debuut album – is een emotionele ballad, maar nu met de volledige ondersteuning van de band, waarbij Stephan Schultz schittert op zijn gitaar.

Natuurlijk haalt Marcela Bovio regelmatig haar viool tevoorschijn. Een geluid dat ik zeker kan waarderen en uitstekend past bij de heavy metal sound die de band voorstaat. Zo ook bij het Spaanstalige Delirio van hun laatste album, waar Bovio aanvangt met haar viool en later de gitaren losbarsten.

De zangkwaliteiten van Marcela Bovio – die Arjen Lucassen al imponeerde voor zijn album “The Human Equation” – zijn in de afgelopen elf jaar nog verder gegroeid. De uithalen die ze bijvoorbeeld in Broken haalt zijn prachtig. Verder geeft ze ook aan de Radiohead cover Street Spirit een emotionele touch. Ik ben normaal gesproken geen Radiohead fan, maar op deze wijze kan ik dit nummer wel waarderen. Het publiek vindt het ook geweldig en het ‘hey, hey, hey’ klinkt door de gehele zaal.

De band is duidelijk geëmotioneerd door de spontane en warme reacties uit het publiek. Bij de aankondiging van het laatste nummer van de reguliere set raakt Bovio zichtbaar geëmotioneerd en komt nauwelijks uit haar woorden als ze zegt “All good things have to come to an end”. Maar de band geniet van de belangstelling en het enthousiasme dat het uitzinnige publiek tentoon stelt. In het laatste nummer The Curse wordt het publiek gevraagd om nog eenmaal uit volle borst mee te zingen “Will you follow … I will follow”.

Met een diepe buiging, wat handjes schudden en hier en daar een persoonlijk afscheid verlaat de band voldaan het podium. Nog eenmaal kunnen we de band aanschouwen in Tivoli De Helling te Utrecht op 28 december 2016, waarna definitief het doek valt…

Maar gelukkig hebben we de video nog … de dvd is goed geproduceerd, de verlichting in de zaal klopte, de juiste muzikanten worden op het goede moment in beeld gebracht. Een perfecte opname van een schitterende show. Een heel mooie nalatenschap dus van een historische band uit onze Nederlandse muziekgeschiedenis.

Mario van Os

Send this to a friend