Sturp

Fumigation Of Grain

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: http://www.sturp.nl/etis/
Tracklist
Round Bits (2:00)
Safe Working Load (8:37)
Verges (1:46)
Worn Flat (2:48)
Canoodling (2:35)
Funnel Seek Test (5:25)
Natural Egg Replacer (2:42)
Sort Facility (2:46)
Resurfacing (5:40)
Oven Ready Game (1:32)
Detailed Results (4:28)
Being Left On The Shelf (2:30)
Estimated Time Remaining (3:22)
Daan van Eijndhoven – gitaar, banjo en drums
Fumigation Of Grain (2016)
Rapid Germination (2014)

Tja, daar zit je dan als recensent. De passie voor muziek heeft sinds enige tijd een uitlaatklep gevonden in het schrijven voor een website voor progressieve muziek. Nu is veel van de prog die uitkomt natuurlijk alles behalve progressief in de letterlijke zin van het woord, omdat veelal wordt teruggegrepen op muziek uit het verleden. Nu zit er dan toch iets echt progressiefs in de speler en dan weet je eigenlijk niet wat je ermee aan moet.

Sturp is een éénmansproject uit Amsterdam. Daan van Eijndhoven is de naam die erachter schuilt. De muziek is instrumentaal en wordt gespeeld met slechts gitaar, banjo en drums. Ik meen af en toe ook een basgitaar te horen, maar wellicht wordt dit toch met een gitaar gespeeld. En laten we er maar direct eerlijk over zijn; de muziek is gewoon knettervreemd! De wortels liggen overduidelijk in de metal, maar er zijn invloeden te horen uit de jazz, fusion, avant-garde, funk en zelfs country. Het is eigenlijk met helemaal niets te vergelijken. En hoewel het album zijn rustige intermezzo’s heeft, zorgt het er meestal voor dat je stuiterend door de kamer gaat. Geen cd om samen met je geliefde onder het genot van een glaasje wijn even te beluisteren,  tenzij je er wat geestverruimende middelen bij neemt, natuurlijk.

Ook de titels van de nummers sluiten hier en daar goed aan bij de gekte van de muziek. Wat te denken van Oven Ready Game of Natural Egg Replacer. Ook de bijgeleverde dvd biedt niet veel soelaas, want de clipjes (van alle dertien nummers!) zijn, zacht gezegd, best absurd. Complete gekte hier.

Het maakt het zeker geen slecht album, maar het zal voor de wat conservatieve muziekliefhebber een hele zit zijn om door te komen. Ben je echter iemand die voor het fruitschap in de supermarkt niet alleen appels en bananen in je winkelwagen gooit, maar af en toe ook een carambola, kiwano of kumquat, dan kun je dit wel eens proberen.

Ralph Uffing

Send this to a friend