Subsignal

Out There Must Be Something (Live In Mannheim)

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Duitsland
Label: Zyx Music
Website: www.subsignalband.com

Geluid: 2.0
Beeld: 16:9
Regiocode: 0 (alle regio's)

Lees ook het interview "Subsignal: Hollands signaal uit Duitsland"
Tracklist
Intro: The Weight Of The Stone
Echoes In Eternity
My Sanctuary
The Sea
Feeding Utopia
Walking With Ghosts
The Lifespan Of A Glimpse
The Size Of Light On Earth
Eyes Wide Open
Where Angels Fear To Tread
Embers Part I: Your Secret's Safe With Me
Paradigm
Touchstones
The Trick Is To Keep Breathing
Outro: Themeland

Extra's
3 Interviews
Video clip The Size Of Light On Earth (akoestisch)
Eyes Wide Open (live Heat Festival)
Fotogalerij
Danilo Batdorf: drums
David Bertok: toetsen, gitaar, achtergrondzang
Arno Menses: zang
Markus Steffen: gitaar
Ralf Schwager: basgitaar, achtergrondzang

Met medewerking van:
Julia Alsheimer: zang
Out There Must Be Something (Live In Mannheim) dvd (2012)
Touchstones (2011)
Beautiful And Monstrous (2009)

Na de twee uitstekend ontvangen studioalbums “Beautiful And Monstrous” en “Touchstones” is daar nu de eerste dvd “Out There Must Be Something” van het Duitse Subsignal. Opgenomen in mei 2012 in de knusse ‘7er Club’ in Mannheim laat de groep horen en zien dat ze zonder twijfel tot de beste Duitse groepen gerekend moet worden. Met Danilo Batdorf op de drumkruk als vervanger van de in de winter van 2011 vertrokken Roel van Helden, lijkt het alsof Subsignal nog meer aan kracht heeft gewonnen. De drummer is evenals David Bertok en Ralf Schwager afkomstig uit de progmetal groep Dreamscape.

Met bandleider Markus Steffen op gitaar en onze verbluffend goed zingende landgenoot Arno Menses heeft de groep personen in huis die wars zijn van overdreven show of uiterlijk vertoon. Deze dvd laat op een Duits-degelijke wijze zien wat we tot nu toe alleen nog maar op cd konden horen. En dat is pure klasse.

Alle bandleden, inclusief gaste en achtergrondzangeres Julia Alsheimer, worden door de zes camera’s regelmatig van dichtbij in beeld gebracht. De beeldwisselingen zijn rustig en natuurlijk. Deze beelden laten de concentratie en instrumentbeheersing goed zien. Ze worden afgewisseld met shots van de hele groep en sfeerbeelden uit de goedgevulde zaal. Af en toe is gebruik gemaakt van effecten zoals zwart-wit, sepia en beeld-in-beeld.

Op deze dvd zien en horen we een goed in vorm zijnde en zeer ontspannen groep die naast muzikaal ook vocaal, met meerstemmige zang, sterk uit de hoek komt. Maar het is Menses die de toeschouwer en kijker met ontspannen aan- en afkondigingen (in het Engels) door het optreden loodst. Een optreden waarin nummers van beide tot op heden uitgebrachte albums aan bod komen. De zuivere en heldere stem van Menses openbaart zich in het fraai vertolkte The Sea, waarin met behulp van beeldmontage de zee op Markus Steffen’s gitaar wordt geprojecteerd. De zanger is eenvoudig weg niet op een onzuiverheid te betrappen. Verder komen ook akoestische nummers zoals Eyes Wide Open aan bod, waarin Steffen en Bertok op akoestische gitaar de fraaie begeleiding verzorgen bij de zang van Menses, die zelfs nog met microfoon de zaal in gaat. Het stemmige en gedragen Embers Part I: Your Secret’s Safe With Me, wat sterk doet denken aan Sylvan, is ongetwijfeld het hoogtepunt van deze dvd. Deze nummers zijn slechts een greep uit een dvd die geen zwakke momenten kent. Na Paradigm en 75 minuten verlaat de groep het podium om even later sterk terug te komen met de toegiften Touchstones, The Trick Is To Keep Breathing en Themeland. Vooral Touchstones belichaamt wellicht alles en het beste wat de groep in huis heeft. Na 100 minuten is de koek echt op en rest nog maar één vraag: waarom trad deze band nog maar een keer in Nederland op, te weten op ProgPower Europe 2011?

Over het geluid van deze dvd kunnen we kort zijn. De geluidspuristen zullen het moeten doen met enkel een 2.0 stereo-uitvoering. Maar wel een uitstekende. Het mag wat mij betreft de vreugde om deze gave productie niet minder maken. “Out There Must Be Something” is haast een verplichte aanschaf en fraaie visuele aanvulling voor iedereen die de twee albums van Subsignal tot zijn favorieten rekent. En daar is ondergetekende er een van.

Hans Ravensbergen

Bestel deze dvd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend