Summer Breeze Project

Contact Part Two

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Nederland
Label: OINK-records
Website: http://summerbreezeproject.com/
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/summerbreezeproject
Tracklist
Old (5:09)
Grey (6:09)
Metropolis (7:10)
Gert Bruins: gitaar, zang
Jørgen de Jonge: basgitaar, achtergrondzang
Fons Panneman: toetsen, achtergrondzang
Gordon van Pelt: gitaar, theremin
Rene Troostheiden: drums


Contact Part Two (2015)
Contact Part One (2014)
Hollow (single) (2012)
Unusual Horizons(2011)
Energy (2009)

Summer Breeze Project is een uit de hand gelopen eenmalig  project voor de zomer van 2008. De heren werden toch een band en namen na het uitbrengen van een mini-cd een volledig album op in 2011. Toen besloten zij voortaan alleen nog mini-cd’s uit te brengen. Een op zich opzienbarende keuze van deze Nederlandse band die de eindronde van het Dutch Exposure Project haalde en dit bekroond zag met een track op de afsluitende dubbelaar.

Na “Contact Part One” uit 2014 volgde, niet geheel onverwacht, “Part Two”. Old wordt stevig aangezet, forse gitaaraanslagen vergezellen melodieus toetsenspel, waarna een smakelijke gitaarsolo volgt. Grey bouwt langzaam op, met de nodige psychedelica die ons terug doen denken aan de jaren ’60. Pink Floyd schiet in mijn gedachten, maar ook The Doors. Ook hier weer een heerlijke instrumentale passage, dit keer gedragen door uitgesponnen toetsenwerk.

We lijken weer even outerspace te gaan in Metropolis. De muziek is donker en de opbouw verraadt dat er een climax in aantocht is. Gert Bruins roept die sfeer met zijn stemgeluid op, gevoed door de toetsen van Fons Panneman en het gitaarspel van Gordon van Pelt. De in stevigheid toenemende muziek mondt uit in een smeuïge gitaarsolo.

De heren van Summer Breeze Project weten de spanning in een nummer goed op te bouwen en met name de instrumentale uitspatting die daarop volgt, verraadt dat ze muzikaal het nodige in huis hebben. Niets ten nadele van de prima vocale bijdrage van Bruins overigens. Zelf heb ik wat moeite met zo’n schijfje van bescheiden proporties. Graag zou ik de band gewoon een uur aan het werk willen horen voor een afgewogen oordeel, maar ook omdat deze drie nummers naar meer smaken. Maar dat zit er gelet op hun eerdere keuze niet in, geloof ik. We wachten rustig af wat “Part Three” ons weer brengt.

Fred Nieuwesteeg

Send this to a friend